UTRECHT - Woensdagochtend kregen MBO-leerlingen van MBO Utrecht een gastles over hoe om te gaan met geld en het verzekeren van risico’s. Deze week staat namelijk in het teken van geld, een initiatief van Wijzer in Geldzaken. Waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen om financiële fitheid in Nederland te bevorderen. Dit jaar zijn er voor het eerst lezen in verzekeren op MBO-scholen. In het basisonderwijs worden in Nederland al jarenlang honderden lessen per jaar gegeven.
In Utrecht werd vanochtend afgetrapt door Jan Karel de Wolff. Hij is in het dagelijks leven manager van MS Amlin, maar kroop vandaag in de rol van docent. Tijdens de les Zelfverzekerd! leert hij mbo-studenten alle ins en outs van het verzekeringsvak. Ook Patricia Swienink van het Verbond van Verzekeraars was aanwezig tijdens de les. Zij vertelt erover: ‘Deze les sluit zoveel mogelijk aan bij de belevingswereld van de studenten en we gaan dus ook uit van concrete situaties; bijvoorbeeld het kopen van een scooter of mobiel, op jezelf gaan wonen of op reis gaan. Aan de hand van praktische voorbeelden geven we uitleg over wat verzekeren is en hoe het werkt’.
Jan Karel de Wolff vindt financiële educatie aan jongeren heel belangrijk, juist op het mbo: ‘Heel veel tieners denken dat ze weten hoe de wereld in elkaar zit; maar in werkelijkheid is hun wereldbeeld nog vrij klein. De financiële wereld is complex en als je zaken niet weet, kun je tegen enorme problemen aanlopen. Je kunt schulden opbouwen of juist oververzekerd zijn. Financieel bewustzijn is essentieel voor je toekomst en als je kijkt naar programma’s als Een Dubbeltje Op Zijn Kant weet je ook dat niet alle ouders voldoende kennis hebben. Als gastlesgever help je de wereld een stukje beter te maken door jouw kennis over te dragen aan deze groep’.