UTRECHT - Gisteren, donderdag 20 juni, overhandigden de Haarlemse buurvrouwen Dorothé van Schagen en Inge Evers 30.000 sigaretten aan de TRASH4CASH actie van LaLaLand Festival. De TRASH4CASH actie geeft iedereen gratis toegang tot LaLaLand Festival bij inlevering van 500 geraapte sigarettenfilters. Kunstenaar Angelina Kumar is dolblij met de 30.000 peuken. In totaal heeft zij er 500.00 nodig voor haar nieuwe kunstwerk Het Peukenbos dat in januari 2025 klaar moet zijn. Een voorproefje van Het Peukenbos is te zien tijdens LaLaLand Festival op 29 en 30 juni.

LaLaLand Festival is een festival op Ruigoord Amsterdam dat in het weekend van 29 en 30 juni de Indiase kunst en cultuur anno 2024 laat zien. Er zijn dat weekend meer dan 50 concerten en optredens. Veel muziek van klassiek tot bands en DJ, dans, beeldende kunst, yoga, workshops en talks. De TRASH4CASH actie geeft bij 500 geraapte sigarettenfilters (ongeveer 150 gram) recht op 1 vrijkaart voor het festival.

Eén peuk vervuilt 7 tot 10 liter water

De Haarlemse buurvrouwen Dorothé van Schagen en Inge Evers van respectievelijk 71 en 83 jaar oud rapen al meer dan 3 jaar wekelijks, gehuld in gouden hesjes, het zwerfvuil van de straten in Haarlem. De peuken zijn volgens hen het ergste afval, één peuk vervuilt tussen de 7 en 10 liter water. Inmiddels hebben de twee vrouwen steeds meer enthousiaste volgelingen gekregen die hen helpen de straten van Haarlem schoon te houden. De dames haalden de afgelopen drie jaar 30.000 sigaretten van de straat. Gisteren overhandigden zij de 'buit' aan de TRASH4CASH actie van LaLaLand Festival. Dorothé van Schagen en Inge Evers zijn zelf ook kunstenaar en zijn blij dat ze een goede bestemming hebben gevonden voor hun geraapte filters.

"Vaak genoeg nog worden sigarettenfilters gewoon nog op straat gegooid. We zijn blij dat er met het kunstwerk van Angelina Kumar aandacht komt voor de vervuilende werking van filters in het milieu. We kijken erg uit om al een voorproefje van haar werk tijdens LaLaLand Festival te bewonderen," aldus Dorothé van Schagen.

Angelina Kumar is vanaf 2017 actief om de kunst- en cultuursector te transformeren naar een duurzame circulaire economie. Het Peukenbos is onderdeel van deze transformatie. In januari 2025 zal het kunstwerk 'Het Peukenbos' van Angelina Kumar te zien zijn in het Stadskantoor in Utrecht.

Meer duurzaamheid en kunst op LaLaLand

Het tweedaagse festival dat India in de hoofdrol heeft en waar meer dan 50 internationale artiesten en groepen optreden, verwacht dit jaar nog meer artiesten en kunstenaar die milieu en duurzaamheid als thema hebben.

De 10-koppige hiphop collectief annex vuilnisophalers Dharavi Rocks uit de Dharavi sloppenwijk van Mumbai is oorspronkelijk opgericht om de boodschap van recycling en afvalbeheer te verspreiden. De vuilophalers maken instrumenten van het verzamelde afval, zoals blauwe tonnen, verfblikken, stokken, flessen, metalen doppen. Het is de eerste keer dat Dharavi Rocks naar Nederland komt.

Ook de wereldberoemde Indiase kunstenaar Subodh Kerkar werkt met zwerfafval. Zijn werken, die overal ter wereld te zien zijn, zijn vaak protesten tegen het overdadige zwerfvuil in zijn thuisland en daarbuiten. In 2017 maakte hij in zijn woonplaats Goa een tapijt van meer dan 150.000 plastic flessen die hij op de stranden en in de resorts verzamelde. Kerkar presenteert tijdens het festival een nieuw videokunstproject dat hij samen met 100 mensen op het strand van IJmuiden maakt op zondag 23 juni en houdt een talk op LaLaLand op zaterdag 29 juni.

Meer informatie over LaLaLand Festval zie www.lalalandfestival.nl