AMERSFOORT - Kan muziek de planeet redden? Klimaatcomponist Tim Kliphuis wilde dat onderzoeken en ging met zijn viool onder de arm op pad met vijf topwetenschappers onder wie oud-minister Robert Dijkgraaf. Geïnspireerd op hun verhalen over palmen op de Noordpool van toen de zon nog niet bestond, waar plankton ’s nachts heengaat en hoe je in het bos een andere kijk op de wereld krijgt, componeerde hij het stuk ‘Kosmos’. Bovendien maakte hij er voor de NPO een podcast van. Deze zomer speelt hij ‘Kosmos’ succesvol op festivals als Wonderfeel en Oranjewoud. Telkens vertelt een wetenschapper tijdens een opvoering zijn of haar visie op de toekomst van onze aarde en legt uit wat wij zelf kunnen doen om de wereld een stukje beter te maken.

Op zaterdag 28 september van 16.00 tot 17.00 speelt Kliphuis samen met Maya Fridman (cello) en Marc van Roon (piano) tijdens het ‘September Me festival’ zijn Kosmos in de Flint in Amersfoort. Oceaandeskundige Katja Peijnenburg vertelt die middag over de hoofdrol die plankton speelt bij de meting van de kwaliteit van de oceanen.

Het thema van deze achtste editie van September Me is Uit liefde en past perfect bij Tim Kliphuis die bekend staat om zijn mix van gipsy jazz, klassie en folk. Zijn recentste werken zijn gewijd aan het vergroten van het bewustzijn over de klimaatcrisis. Kliphuis: De inspiratie voor mijn composities haal ik altijd uit de natuur. Soms in het prachtige landschap in Schotland en soms op de mooie Hilversumse heide, bij mij in de achtertuin.”

Net als vele anderen maakt hij zich zorgen over onze planeet en wil hij iets doen. “Mijn enige wapen is mijn viool en die wil ik met kracht gebruiken om mensen aan het denken te zetten. Door met wetenschappers op pad te gaan en ze te interviewen, kreeg ik vanuit verschillende disciplines inzichten over hoe het er voorstaat met onze planeet. Het zijn indrukwekkende en verassende verhalen die je meenemen naar steeds een andere wereld die ik niet kende. Met oceaandeskundige Katja Peijnenburg van de Universiteit van Amsterdam en Naturalis, ben ik bijvoorbeeld meegegaan naar een speciaal schip dat bij Texel onderzoek doet naar plankton. De vaartocht en het gesprek met Katja is een belangrijk onderdeel geworden van

Kosmos. Katja kan zo enthousiast over plankton vertellen, dat het telkens een feestje is als we samen met haar op het podium staan.”

Voor Kliphuis op tournee ging om op een aantal festivals Kosmos te spelen met de Young Professionals van het Nationaal Jeugdorkest, maakte hij voor de NPO de podcast: Componeren of verzuipen. De muziek die daarin te horen is speelt Kliphuis met Maya Fridman (cello) en Marc van Rhoon (piano). Samen met hen is hij de komende maanden op verschillende plekken te horen en te zien. Kliphuis: “Ik ben enorm trots om met deze topmusici en telkens een andere wetenschapper te mogen optreden. Na September Me spelen we bijvoorbeeld 7 november op het festival ‘We are warming up ‘in de Tolhuistuin in Amsterdam.”

Tickets via:

www.september-me.nl/events/kosmos

Meer informatie over het project Kosmos vind je op www.kosmosmusic.nl

Maya Fridman
Maya Fridman (cello) combineert muziek en performance. Ze was Artist in Residence bij o.a. Gaudeamus, November Music en Tivoli/Vredenburg, won de Dutch Classical Talent prijs en zette zich in voor talloze benefietconcerten voor goede doelen.

Marc van Roon
Marc van Roon (piano) is actief als uitvoerend en componerend jazzmusicus, onder andere internationaal met European Jazz Trio en Tineke Postma Group. Hij onderzoekt daarnaast hoe muziek maatschappelijk kan worden ingezet.

Katja Peijnenburg
Dr. Katja Peijnenburg is evolutionair bioloog en oceanograaf, werkzaam aan de UvA en Naturalis in Leiden. Ze onderzoekt de diversiteit van plankton in de oceanen en communiceert graag met jongeren, o.a. via Klokhuis en Jeugdjournaal.

Kosmos wordt ondersteund door

Het Cultuurfonds, Fonds Podiumkunsten, Dioraphte, Gemeente Hilversum, NORMA fonds, Van den Berch van Heemstede Stichting en Gravin van Bylandt Stichting