UTRECHT - Elk levensverhaal is het waard om gehoord en gelezen te worden. Dat is het uitgangspunt van stichting Walk of Life, dat levensverhalen van 'mensen zonder netwerk' laat optekenen en bewaren in een databank. Het gaat hierbij om dak- en thuislozen, mensen met psychische problemen of verslaafden. Het project wordt nu uitgerold en zoekt nog vrijwilligers in de regio Utrecht.

Te vaak nog worden mensen begraven die geen sociaal netwerk hebben. Dan is er dus niemand die nog iets over het leven en karakter van de overledene kan vertellen. Oprichters Zwanine Siedenburg en Arre Zuurmond maakten eenzame uitvaarten mee, begrafenissen waar niemand iets kon vertellen over de overledene, simpelweg omdat informatie ontbrak. Stichting Walk of Life, levensverhalen – sinds midden 2023 actief - probeert hier nu verandering in te brengen.

'Terugdenkend aan zijn jeugd, vraagt Arnold zichzelf af waarom hij nooit hulp heeft gevraagd, maar de schaamte was te groot. Gelukkig was er wel altijd zijn opa, die om de hoek woonde en tijd voor hem nam om te praten of een kaartje te leggen. Echt luisteren naar je kinderen, er voor hen zijn en het kind echt kind laten zijn – dat zou Arnold iedere ouder mee willen geven.'

- Uit het sociaal testament van Arnold in Utrecht


Elk mens doet ertoe

In de regio Utrecht is straatpastor Janneke Struik actief als coördinator van alle vrijwilligers van Walk of Life. "Ik vind het een fantastisch project", zegt ze. "Via via kwam ik met Zwanine Siedenburg in contact en ik herkende me meteen in haar verhaal. Daarom vind ik het zo leuk om deze afdeling te leiden." Struik werkt al langer met kwetsbare mensen en staat in die zin met de voeten in de klei. "Ik zie dagelijks mensen voorbij lopen met hun pijn, moeite, verdriet, eenzaamheid en hun eigen unieke verhaal. Ik realiseer me dat elk mens en elk verhaal ertoe doet. Juist die verhalen die niet gehoord of gedeeld worden. Vanaf het moment dat ik die mensen en hun verhalen begon te zien, kon ik niet meer wegkijken. Daarom ben ik gaan werken op de straat, onder de dak- en thuislozen, drugsverslaafden en ex-gedetineerden, en daarom help ik nu met het verzamelen van al die levensverhalen."

'Arnold is opvallend goed op de hoogte van alles dat er reilt en zeilt in de wereld, in Nederland, en in Utrecht. En hij heeft concrete ideeën hoe dingen beter kunnen. "Ik heb hele rare hersenen", zegt Arnold. "Qua emoties weet ik niet veel, hoe liefde werkt, weet ik niet, maar ik heb een geheugen voor feiten die je eigenlijk niet nodig hebt." Arnold leest veel, vindt het leuk om op de hoogte te blijven en bladert met plezier twee kranten door. Ook doet hij altijd in het Duits mee met de quiz van weekblad Der Spiegel.'

- Uit het sociaal testament van Arnold in Utrecht

Database en stadsarchief

De levensverhalen worden verzameld in een database, waaruit begrafenisondernemers, maar ook geestelijk verzorgers kunnen putten als iemand zonder netwerk overlijdt. Ze worden tevens opgeslagen in de verschillende stadsarchieven, zodat historici over honderd jaar nog kunnen lezen hoe kwetsbare medemensen in onze steden leefden. Daarnaast is deze methode een nieuwe vorm van pastoraal werk. "Gewoon er zijn en luisteren is heel belangrijk", zegt Struik. "Vroeger wilden we vooral handelen, maar alleen al luisteren is heel bijzonder. In mensen geloven. Geloven dat ieder mens recht heeft op een derde, vierde of zoveelste kans in hun leven."

Vrijwilligers gezocht

Op dit moment is Walk of Life al in Amsterdam, Apeldoorn, Haarlem en Rotterdam actief. De afdeling Utrecht laat zich sinds enkele maanden horen, maar is nog hard op zoek naar vrijwilligers. Zij krijgen eerst een gesprek en daarna een training. Vrijwilligers hoeven geen schrijversvakschool of journalistiek te hebben gestudeerd. Ze interviewen aan de hand van vastgestelde vragen, daarna wordt het nog geredigeerd. "We zijn eigenlijk op zoek naar iedereen", zegt Struik, "maar vooral naar mensen die gewoon naast iemand kunnen zitten zonder oordeel en goed kunnen luisteren, met open oren en een open hart. Mensen die anderen op waarde kunnen schatten en hen waarde kunnen teruggeven."

Voel je je aangesproken door dit verhaal? Meld je dan aan bij de regiocoördinator van Walk of Life uit Utrecht Janneke Struik, walkoflife.utrecht@gmail.com.