UTRECHT - Mirjam Sterk, gedeputeerde Transitie landelijk gebied, Natuur en landbouw reageert op berichten in de media over het schrappen van het Nationaal Programma voor het Landelijk Gebied: “Het verontrustende bericht roept voor nu bij ons vooral enorm veel vragen op. De doelen blijven staan en afgaande op dit bericht is er geen enkel zicht op een andere tijdige aanpak. We moeten het definitieve regeerprogramma afwachten, maar uit het hoofdlijnenakkoord was al bekend dat ook veel geld voor de transitie van het landelijk gebied weg is gevallen.

Natuurontwikkeling Grasland

Wij hechten grote waarde aan onze gebiedsprocessen waarin we, samen met onze gebiedspartners, veel energie stoppen en waarmee we concrete stappen hebben gezet om de natuur te herstellen, de water- en bodemkwaliteit te verbeteren en het toekomstig landelijk gebied vorm te geven. De Rijksmiddelen voor de maatregelenpakketten (249,5 miljoen euro) bieden de mogelijkheid om daar belangrijke (vervolg)stappen in te zetten. Daarvoor hebben we de blijvende steun van het Rijk nodig.

Het NPLG is een plan voor de toekomst van het landelijk gebied en daarmee gaat het ook over landbouw. Door dit allemaal terug te draaien, ontbreekt ook daar nu perspectief, terwijl er de afgelopen jaren beloften zijn gedaan en verwachtingen zijn geschapen door het Rijk. Stoppen betekent in dit geval geen voor-, maar achteruitgang.

De provincie Utrecht zal dan ook doorgaan met het, in goed overleg, realiseren van de doelen uit het Utrechts Programma Landelijk Gebied. We kunnen mensen niet langer in onzekerheid laten en wij willen werken aan perspectief. Met name omdat er nog geen enkel zicht is op een haalbare alternatieve aanpak voor het herstel van natuur, het legaliseren van PAS-melders en het verkrijgen van stikstofruimte voor woningbouw en infrastructuur.”