UTRECHT - De provincie Utrecht, het ministerie van VRO en andere partijen, zoals Netbeheerders, Bouwend Nederland en Neprom, hebben afspraken gemaakt over netbewuste nieuwbouw van woningen.


Het doel is dat in drie provincies met behulp van een zogenaamde experimenteerstatus geëxperimenteerd en geïnnoveerd kan worden op het gebied van netbewust bouwen. Dit is hard nodig, omdat het stroomnet in Nederland vol is en bij de bouw van nieuwe woningen het risico aanwezig is dat deze niet aangesloten kunnen worden op het stroomnet. Daarnaast is de huidige regelgeving op het gebied van netbewuste woningbouw niet eenduidig en dat leidt weer tot vertraging. De provincie Utrecht trekt hierin samen op met de provincies Gelderland en Flevoland.

Op dit moment is het, vanwege regelgeving, niet mogelijk om extra eisen te stellen aan de bouw. Ook wordt het gebruik van oplossingen die nodig zijn om netbewuste nieuwbouw te realiseren, belemmerd door verschillen in wet- en regelgeving. Daarom vragen deze drie provincies gezamenlijk een zogenaamde experimenteerstatus aan, waardoor een aantal van deze wetten en regels tijdelijk worden opgeschort of aangescherpt. Hierdoor krijgen de drie provincies de ruimte om uit te vinden wat er nodig is aan regels en normen om uiteindelijk een eenduidige regelgeving op te stellen die voor het hele land kan gelden. De Woontop, georganiseerd door het ministerie van VRO om afspraken te maken over het wegnemen van belemmeringen in de woningbouw, was het decor voor de ondertekening van deze experimenteerstatus.

Gedeputeerde Wonen, Rob van Muilekom: ”Het is mooi dat we met drie provincies de handen ineen slaan en verantwoordelijkheid nemen om dit probleem aan te pakken. Dankzij deze experimenteerstatus ben ik ervan overtuigd dat we een manier vinden om met behulp van innovatie, landelijke regelgeving te ontwikkelen. Wat mij betreft zoeken we de grenzen op in wat er nodig is zodat we kunnen blijven bouwen en als we daarvoor buiten de lijntjes moeten kleuren, dan ben ik daar zeker toe bereid.”

Utrechtse Aanpak Netcongestie Nieuwbouw

De provincie Utrecht zit zelf ook niet stil en heeft ruim een jaar geleden samen met Stedin, gemeenten en projectontwikkelaars de Aanpak Netcongestie Nieuwbouw ontwikkeld. Deze aanpak helpt gemeenten en bouwers met duidelijke stappen, zowel voor nu als de toekomst, om vernieuwende, haalbare en praktische oplossingen te vinden.

Huib van Essen, gedeputeerde Energietransitie: ”Er wordt veel gebouwd in onze provincie en het is belangrijk dat er afspraken worden gemaakt hoe nieuwe woonwijken zo min mogelijk pieken geven op het elektriciteitsnet. Hiermee versnellen we de woningbouw en verminderen we de druk op het elektriciteitsnet.”

Vervolgproces

De verwachting is dat de experimenteerstatus (voor vijf jaar) na de zomer 2025 wordt afgegeven door het ministerie. Als deze status wordt toegekend, kunnen gemeenten en bouwende partijen in de drie provincies vijf jaar netbewust bouwen.