UTRECHT - De derde dinsdag in september werd de Miljoenennota en de Rijksbegroting gepresenteerd. Wat merkt de provincie Utrecht hiervan in haar plannen en hoe gaan we dit in onze provincie terugzien? Het versnellen van de woningbouw, de bereikbaarheid in Nederland, stikstofproblematiek, de transitie in het landelijk gebied, de overbelasting van het elektriciteitsnet en de asielopvang: alle grote opgaven waar ook de provincie Utrecht mee te maken heeft, kwamen op Prinsjesdag aan bod.

Extra woningen

Voor Utrecht zijn woningbouw en mobiliteit belangrijke onderwerpen. Om de druk op de woningmarkt te verlichten, moet het aantal woningen met 14 procent groeien. De maatregelen die dit kabinet gaat nemen, dragen hopelijk ook bij aan het oplossen van de woningnood in Utrecht.

Bereikbare nieuwe woonwijken

Het vollopen van de Utrechtse wegen heeft direct gevolgen voor de bereikbaarheid van heel Nederland. Het Rijk onderschrijft óók dat woningbouw dringend nodig is en dat woningen bereikbaar moeten zijn. Het Rijk trekt 2,5 miljard euro uit voor de bereikbaarheid van nieuwe woningbouwlocaties: wij hebben plannen voor 100.000 huizen tot 2030 en tot 2040 170.000 woningen.

Toekomst landelijk gebied

In het landelijk gebied hebben we met elkaar een enorme opgave: de provincie Utrecht heeft met alle betrokkenen hard gewerkt aan plannen voor de transitie van het landelijk gebied. Die gebiedsgerichte aanpak staat het Rijk ook voor, maar tegelijkertijd ontbreekt het geld om die doelen op het gebied van water, klimaat, natuur en stikstof te halen en de geschepte verwachtingen waar te maken. Het is te hopen dat het kabinet snel met een alternatief plan komt, er is namelijk geen tijd te verliezen.