UTRECHT - Het verkeer op wegen langs bosgebieden vormt een bedreiging voor overstekend wild. Een van de maatregelen om kleinwild als dassen te beschermen, is de plaatsing van een raster en wildtunnels langs de Hilversumsestraatweg (N415) bij Baarn.


Het kleinwildraster komt langs de bosrand aan beide kanten van de provinciale weg N415, op delen van het traject tussen de Amsterdamsestraatweg en restaurant Kievitsdal. Dit hekwerk – in totaal circa vier kilometer lang - voorkomt dat kleinwild de weg op kan lopen. Het gaas wordt ingegraven om ook de mogelijkheid dat dassen op deze manier bij de weg komen, te blokkeren. In het raster komen toegangspoorten voor voetgangers. Er worden er zes verkeersroosters in de rijbaan en de fietspaden aangebracht op de passages voor weggebruikers en bezoekers.


Daarnaast legt de provincie drie wildtunnels aan. Door de tunnels kunnen de dassen veilig naar het leefgebied aan de andere kant van de Hilversumsestraatweg.


Visie op natuur
De das was in Nederland in de jaren zestig vrijwel uitgestorven. Nu leven er ongeveer 7000 dassen in Nederland. Samen met de natuurorganisaties zet de provincie Utrecht zich in voor bescherming van onder meer dassen in de regio. Het natuurgebied bij Baarn is onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Infrastructuur zoals wegen ‘versnippert’ dit leefgebied waardoor soorten in de knel raken. Met ingrepen als snelheidsverlaging, wildtunnels en rasters probeert de provincie Utrecht de negatieve effecten die een weg kan hebben, te verminderen. Deze maatregelen dragen ook bij aan de verkeersveiligheid van provinciale wegen. Eerder werd de snelheid op de N415 al teruggebracht naar 60 kilometer per uur.


Werkzaamheden
De aannemer is al gestart met de werkzaamheden aan de Hilversumsestraatweg. Er kan tijdens de bouw van het dassenraster enige hinder optreden. Met name van het plaatsen van de roosters in het asfalt veroorzaakt overlast, omdat de weg en fietspaden dan niet te gebruiken zijn. Fietsers worden tijdens de werkzaamheden omgeleid naar aanliggende fietspaden aan de overzijde van de weg. Er kunnen werkvoertuigen in de berm staan. Ook wordt er gesnoeid om ruimte te maken voor de rasters.


Aanleg van de wildtunnels vindt plaats in week 14, 15 en 16 (31 maart – 20 april). De totale werkzaamheden duren naar verwachting tot eind juli. Later in de zomer wordt het werk afgerond met de aanleg van een verkeersrooster in de Hoge Vuurseweg. Bij die werkzaamheden is een omleiding van het autoverkeer noodzakelijk. Tegen die tijd volgt een nader bericht over de afsluiting.