UTRECHT - Niet veel mensen zijn bekend met Hojōjutsu , de oude Japanse kunst van het touwbinden. Wat ooit begon als een methode voor samoerai om tegenstanders te immobiliseren zonder bloedvergieten, groeide uit tot een verfijnde discipline waarin functionaliteit en esthetiek samenkomen. Hojōjutsu werd generaties lang doorgegeven binnen de koryu (traditionele krijgsscholen) en vormde een essentieel onderdeel van de Japanse krijgskunsten.

In de moderne tijd blijft de kunst van het touwbinden voortleven, niet alleen binnen budo, maar ook als een bron van inspiratie voor kunstenaars. In deze bijzondere expositie hebben touwkunstenaar Harry Kink, beeldend kunstenaar Jolijn de Wolf en onderzoeker Martine Mussies hun krachten gebundeld om de delicate en krachtige knopen van Hojōjutsu vast te leggen middels de fotografische techniek cyanotypie .

Cyanotypie, een historische blauwdruktechniek, biedt een perfecte manier om de gelaagdheid en structuur van de touwen te verkennen. De diepe indigo-tinten roepen associaties op met Japanse kunst en ambacht, terwijl de beelden zowel verstilling als dynamiek uitstralen. Het resultaat is een fascinerende fusie van functionaliteit, esthetiek en vakmanschap.

Deze unieke samenwerking kwam tot stand via Stichting Japan Fans , een community die zich inzet voor de verspreiding van Japanse kunst en cultuur. De expositie is te zien van 9 maart tot 16 april 2025 bij ACU (Voorstraat 71, Utrecht), met een feestelijke opening op zondag 9 maart om 16:00.

Meer informatie is te vinden op www.japanfans.nl en www.acu.nl.