LEERSUM - Meer lokale, biodiversiteitsvriendelijke producten serveren in de horeca en catering. Dat is het doel van het landelijke programma ‘Biodiversiteit op je bord’. Om dit ook in de provincie Utrecht voor elkaar te krijgen, kwamen op 30 september Utrechtse chef-koks, producenten en groothandels naar boerderij Schevichoven in Leersum. Tijdens deze ‘matchmaking’-bijeenkomst zetten zij een nieuwe stap naar samenwerking.


De bijeenkomst werd georganiseerd door het landelijke programma ‘Biodiversiteit op je Bord’, een initiatief van Dutch Cuisine, in samenwerking met de provincie Utrecht. Deze organisatie van en voor chefs en restaurateurs zet de Nederlandse keuken en eetcultuur (inter)nationaal op de kaart voor een breed publiek. Door lokale groente uit het seizoen de hoofdrol te geven, stimuleert Dutch Cuisine chef-koks om smakelijk, gezond en verantwoord te koken met oog voor een gezond en biodiversiteitsvriendelijk voedselsysteem. Het gaat namelijk niet goed met de biodiversiteit en dat heeft grote gevolgen voor de voedselproductie: er zijn minder insecten om gewassen te bestuiven en minder bodemleven om voor een vruchtbare bodem te zorgen. Gelukkig zijn er steeds meer voedselproducenten die zich inzetten voor biodiversiteit. Bijvoorbeeld door minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken of gevarieerder te telen.

Belangrijke stap

Het evenement was een belangrijke stap in de samenwerking binnen de Utrechtse horeca om biodiversiteit meer aandacht te geven. Zo’n vijftien duurzame en biodiversiteitsvriendelijke producenten presenteerden hun assortiment en er konden wat producten geproefd worden, zoals kaas, patisserie en bittergarnituur. Regionale groothandels BD-Totaal en Driessen Food deelden op hun beurt hoe zij de horeca kunnen helpen met het op het bord krijgen van deze producten. Ook werd gesproken over mogelijkheden om de horecabezoekers te bereiken. Bijvoorbeeld door foodfestivals of smaakroutes te organiseren die in het teken staan van Biodiversiteit op je Bord. Door de verschillende ketenpartners samen te brengen ontstonden er veel nieuwe ideeën die door Dutch Cuisine samen met de provincie Utrecht verder kunnen worden uitgewerkt.

Van boer naar bord

De provincie Utrecht is een van de partners van het programma ‘Biodiversiteit op je bord’ en moedigt vanuit die rol lokale horecapartijen aan om mee te doen. “Dit past binnen ons streven om het maken van gezonde en duurzame voedselkeuzes te vergemakkelijken en de regionale productie daarin zoveel mogelijk een plek geven”, aldus gedeputeerde Natuur en Landbouw Mirjam Sterk. “Geen verre transporten, maar gewoon de producten van de lokale boer zonder omweg op ons bord. Zo produceren we toekomstbestendig en gezond en houden we het platteland vitaal.”

Wereld mooier eten

Voor horecapartijen heeft het veel voordelen om zich aan te sluiten bij ‘Biodiversiteit op je bord’. “Je brengt voor je gasten een positief verhaal op tafel. Bovendien maak je deel uit van een groeiende voorhoede restaurants die op een positieve toon laten zien dat ze begaan zijn met de wereld om zich heen. Samen eten we onze wereld mooier… dat is niet voor niets ons motto”, aldus Bas Cloo, één van de oprichters van het programma.