In 2024 startten 143 Utrechtse melkveehouders met hun vierjarige deelname aan de UMDL. En naar tevredenheid, zo blijkt: zij geven aan dat het project hen enthousiasmeert, tegemoetkomt in de kosten van duurzaamheidsmaatregelen en meer inzicht in de mogelijkheden geeft. Vanwege de grote belangstelling voor dit kennisdeling- en monitorsysteem maakten Provinciale Staten in december dan ook extra geld vrij, bekostigd uit de Maatregelenpakketten van het Utrechts Programma Landelijk Gebied (UPLG). Mirjam Sterk, gedeputeerde Transitie Landelijk Gebied: ‘Veel boeren in onze provincie hebben al stappen gezet richting natuurinclusieve landbouw. Met deze uitbreiding kunnen we nog eens 200 melkveehouders en 35 fruittelers belonen voor hun inzet.’
Kennisdeling en beloning
De UMDL is een praktijkgericht beloningssysteem waarbij de doelen van tevoren worden vastgelegd. Het is samen met melkveehouders en agrarische collectieven in provincie Utrecht ontwikkeld. Deelnemers kiezen, vanuit hun eigen situatie en ontwikkeling, met welke duurzame doelen en maatregelen zij voor hun bedrijf aan de slag gaan. In studiegroepen delen zij opgedane kennis met elkaar en experts, om zo hun bedrijfsvoering te optimaliseren en kosten te besparen. Denk bijvoorbeeld aan maatregelen zoals slim omgaan met mest en voer, zorg voor een gezonde bodem of goed beheer van het landschap. Voor hun inzet ontvangen ze een vergoeding op basis van hun prestaties op 15 meetbare doelen.
Deelname en inschrijving
Vijf Utrechtse agrarische collectieven zijn verantwoordelijk voor uitvoering van de UMDL. Zij werken samen binnen het project Utrechtse Melkveehouders Boeren Beter ( UMBB). Deelnemers aan de UMDL hoeven geen lid te zijn van een agrarisch collectief of er al mee samen te werken. Deelname is voor vier jaar, volledig vrijwillig en verzamelde gegevens blijven bij het agrarisch collectief. Geïnteresseerde melkveehouders kunnen zich vanaf donderdag 24 april 2025 10:00 uur tot en met woensdag 30 april, via deze website inschrijven voor de UMDL 2025-2028. Medio mei opent de inschrijving voor ca. 35 fruittelers.