Op het Domplein ziet de groep de contouren van de oude gebouwen hebben gestaan door de eeuwen heen. De gids vertelt dat het Domplein een lange geschiedenis kent en evenzovele archeologische resten.
"Tijdens deze wandeling zien we verrassende restanten van het historische Utrecht" vertelt een van de deelnemers. "Ik woon al jaren in de stad maar ik wist zo veel dingen niet over mijn stad". Via kleine steegjes en intieme binnenplaatsen verplaatst de groep zich door een zonnig Utrecht. Vanuit de oude kerk naast het Catherijne Convent klinkt een stemming gezang en dat geeft een de sfeer goed weer, terwijl verte het gejuich van de toeschouwers voor deelnemers van de marathon klinkt. De grachten met hun kelder blijven een boeiend verhaal, ook ontdekking van de "spookkelders" die jaren onontdekt bleven.
Een bijzonder moment was de Lutherse kerk aan de Hamburgerstraat met sinds 1412 totaal 26 neststenen voor de Gierzwaluw aan drie zijden. Waarschijnlijk de oudst bekende Gierzwaluwkolonie van Europa die nog steeds bezet is. De nazaten van de eerste Gierzwaluwen vliegen piepend langs de kerk door de blauwe lucht terwijl de gids de toelichting geeft. Tijdens de bouw in de 15e eeuw plaatsen men al nestkasten, daar kan menig nieuwbouwproject een voorbeeld aannemen.
Een deelnemer uit Amsterdam wist niet dat Utrecht ook zo veel te bieden heeft: "Zeker de moeite waard om snel terug te keren!" De Excursie was heel afwisselen met een zeer deskundige gids. Van imposante Romaanse kerken, zoals de Pieterskerk en de Janskerk, tot de vele kloosters, parochiekerken verscholen in schilderachtige hofjes. Na twee sloot de gids de excursie af op de Oude Gracht waar de terrassen inmiddels goed bezet waren op deze zonnige Eerste Pinksterdag.