11 studenten hebben hun eindcollecties schoenen gepresenteerd in de categorie casual, commercieel, fashion én experimenteel. Één van de afgestudeerden is Benyamin Apoo uit Den Haag: ‘’Ik ben zes jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland gevlucht. Voor mijn eindcollectie heb ik schoenen voor mijn bruid gemaakt. In onze cultuur horen daar ook diamanten bij. Het satijn van de schoenen staat symbool voor een mooi en gelukkig leven samen. Mijn droom is mijn eigen label met exclusieve damesschoenen.’’ De choreograaf van de catwalk is Marc Forno, bekend als jurylid van televisieprogramma’s als So you wanne be a popstar. Ruim driehonderd toeschouwers hebben de Graduation Show bijgewoond. Zij maakten kennis met de toekomst van de schoenindustrie!
Unieke mbo-opleiding
De unieke mbo-opleiding Shoe Developer bereidt studenten voor op een toekomst in de schoenindustrie. Alles draait om het ontwerpen en maken van alle mogelijke soorten schoenen: van sneaker tot pump en van Chelsea boot tot laars. Liesel Swart, vakdocent en designer: ‘’Schoenen ontwerpen en maken leer je door veel te doen. De school ademt dan ook praktijk, overal vind je schetsen, verf, lijm, materialen, gereedschappen en machines. Elk jaar moeten studenten vier verschillende modellen schoenen ontwerpen en maken, waarbij de lat steeds hoger komt te liggen.’’ De school werkt ook nauw samen met het bedrijfsleven. ‘’Met echte opdrachten – bijvoorbeeld van FILA en de Bijenkorf – doen studenten unieke ervaringen en contacten op.’’
Grote vraag naar shoe developers
De Dutch Shoe Academy is in 2018 met de opleiding gestart vanwege een grote vraag naar shoe developers. ‘’Een aantal studenten heeft al vóór afstuderen een baan gevonden. Als shoe developer maak je samples of complete schoenen voor de schoenindustrie. Je doet de research & development voor een schoenmerk of -producent. Of je start een eigen brand of schoenenlijn. Ook de culturele sector (musea & musicals), modewereld of orthopedische schoentechniek behoren tot de mogelijkheden. Met een diploma kun je alle kanten op’’, vertelt Liesel.