UTRECHT - Gedeputeerde Staten hebben op 25 maart het vernieuwde Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur, Energie en Klimaat 2.0 (P-MIEK) vastgesteld. Dit programma bevat een lijst met essentiële projecten om de energie-infrastructuur in Utrecht te versterken. Eén van de grote uitdagingen is netcongestie – de ‘file’ op het elektriciteitsnet – waardoor er niet altijd voldoende ruimte is om alle stroom te vervoeren.
Gedeputeerde Huib van Essen benadrukt het belang van deze stap: "Met het P-MIEK 2.0 geven we als provincie Utrecht verder invulling aan de ontwikkeling van het Utrechtse energiesysteem. In dit programma staan de belangrijkste infrastructuurprojecten die nodig zijn om ons energiesysteem te versterken, zowel op de middellange termijn (t/m 2035) en lange termijn (vanaf 2035). Als provincie Utrecht nemen we, samen met netbeheerders en gemeenten, onze verantwoordelijkheid om deze projecten met de grootst mogelijke urgentie te realiseren.”
Netcongestie en het P-MIEK
Om deze 'file’ op het elektriciteitsnet aan te pakken en het energiesysteem klaar te maken voor de toekomst, werkt de provincie nauw samen met netbeheerders Stedin en TenneT, marktpartijen en overheden. Het P-MIEK speelt hierin een belangrijke rol, waar gezamenlijke afspraken worden vastgelegd en daarnaast wordt het elke twee jaar geactualiseerd om in te spelen op de snel veranderende energievraag.
P-MIEK 2.0
Het P-MIEK 2.0 beschrijft de twee soorten projecten die de benodigde ontwikkeling van het energiesysteem in de provincie Utrecht mogelijk maken:
Concrete projecten (middellange termijn, nu tot en met 2035): De concrete projecten in het PMIEK krijgen de hoogste prioriteit, omdat ze het meeste bijdragen aan de maatschappelijke doelen in Utrecht. Deze elektriciteit-infrastructuurprojecten staan al in de investeringsplannen (IP) van netbeheerders.
Verkennings- en onderzoeksprojecten (lange termijn, 2035-2050): Projecten waar nog geen besluit over is genomen. Ze worden verder onderzocht op nut, noodzaak en mogelijke alternatieven. Het gaat hier naast projecten over elektriciteit-infrastructuur, ook over warmte en duurzame gassen.
Met deze aanpak wil de provincie zorgen dat de juiste stappen worden gezet om het energiesysteem voor te bereiden op de toekomst.