UTRECHT - Gister was de feestelijke opening van de eerste Utrechtse vestiging van Droppie in winkelcentrum Smaragdplein. Dit is de eerste stap in de landelijke uitrol na drie succesvolle vestigingen in Amsterdam, waarbij al bijna 50.000 kg materiaal is ingezameld. Droppie biedt een unieke one-stop-recyclewinkel waar bezoekers gebruikte items – van textiel, e-waste, plastic verpakkingen en drankkartons tot frituurvet, oliën en statiegeldverpakkingen – kunnen inleveren en recyclen met behulp van de Droppie-app. De ambitie is om dit unieke concept dit jaar uit te breiden naar 15 tot 20 locaties in Nederland en zo bij te dragen aan een structurele oplossing voor de recycling uitdaging.

Susanne Schilderman, Wethouder Utrecht: "Droppie Utrecht ligt in winkelcentrum Smaragdplein in het hart van de wijken Hoograven en Tolsteeg en we zijn blij dat we deze voormalige Blokkerwinkel een nieuwe, zinvolle bestemming kunnen geven aan omwonenden!"

500 m² Droppie Utrecht

Met 500m² is Droppie Utrecht de grootste Droppie-locatie tot nu toe waar iedereen, van buurtbewoner tot lokale ondernemer, hun spullen kan inleveren en recyclen. De winkel combineert persoonlijke begeleiding met de unieke Dropbot, een AI-gestuurde inleverrobot die materialen kan herkennen, digitaliseren en kan wegen voor goede verwerking van de inname. Alle "drops" worden geregistreerd op basis van de QR code.

De beloning wordt vervolgens zichtbaar in de Droppie-app, met de optie om de beloning zelf te houden of te doneren aan een goed doel. De Utrechtse locatie biedt, dankzij de grote oppervlakte, ook de mogelijkheid voor het inzamelen van nieuwe stromen, zoals witgoed en matrassen. Bovendien is dit de eerste Droppie-winkel waar duurzame en circulaire producten verkocht worden, zoals van Pieter Pot.

Natascha Hermsen, mede-oprichter van Droppie en trots inwoner van Utrecht, legt uit waarom ze voor Utrecht kozen: "Na de succesvolle locaties in Amsterdam kregen we vanuit consumenten en partners veel vraag om Droppie naar Utrecht te brengen. De gemeente Utrecht heeft ambitieuze plannen om de stad verder te verduurzamen en heeft al mooie stappen gezet in die richting. Als nascheidingsgemeente is er nog ruimte voor verbetering. Daar helpen wij natuurlijk graag bij, door buurtbewoners een plek te bieden waar ze meer grondstoffen kunnen redden en circulariteit toegankelijker wordt."

Ambities voor landelijke uitbreiding, samen met partners

De ambitie is om het Droppie-concept dit jaar uit te breiden naar 15 tot 20 locaties in Nederland, waarmee Droppie bijdraagt aan een structurele oplossing voor de recycling uitdaging door zo veel mogelijk huishoudens in nascheidingsgemeenten te laten recyclen. Het doel is om dé plek te worden voor consumenten die hun duurzame levensstijl willen ondersteunen door hen lokale recyclepunten te bieden in winkelgebieden, bijvoorbeeld naast supermarkten. Zo kunnen mensen tijdens één bezoek aan het winkelcentrum winkelen en bij Droppie recyclen, pakketjes ophalen én statiegeldverpakkingen inleveren. Droppie doet dit samen met partners zoals de Stichting Open (Wecycle) en Statiegeld Nederland (onderdeel van Verpact), om de meest efficiënte en toegankelijke inleverlocaties te bieden.

Hester Klein Lankhorst, voorzitter van de Raad van Bestuur van Verpact, is trots om bij Droppie de eerste statiegeldbulkmachine van Utrecht te openen: "Daar kunnen consumenten voortaan makkelijk veel statiegeldverpakkingen tegelijk inleveren. En hoe meer statiegeldverpakkingen worden ingeleverd, hoe beter dat is. Want zo voorkomen we zwerfafval én kunnen we blikjes en flesjes recyclen tot grondstof voor nieuwe blikjes en flesjes. De komende tijd gaan we op nog veel meer plekken in ons land bulkmachines plaatsen om het consumenten makkelijker te maken statiegeld in te leveren. De samenwerking met Droppie helpt daar geweldig bij!"