UTRECHT - Samen met kunstenaar/visual artist Qasim Arif hebben Utrechtse jongeren uit Rivierenwijk en Kanaleneiland een hoodie ontworpen als drager van een boodschap over water:
Do the earth a favor, be a water saver.

Creatieve sector als verbinder
De volgende generatie zal meer dan ooit te maken krijgen met de keuzes die nu gemaakt worden op gebied van water en klimaat. Hun stem is dan ook essentieel. Fluid Future voelt de urgentie om deze stem een podium te geven en vond in Stichting JoU de partner om samen een programma voor jongeren te ontwikkelen.

Fluid Future ziet een rol voor de culturele en creatieve sector om dit soort opgaven inzichtelijk en ervaarbaar te maken. Fluid Future heeft voor dit project kunstenaar/ visual artist Qasim Arif uitgenodigd. Hij werkt op het snijvlak van typografie, visuele kunst en mode en werkt o.a. met opdrachtgevers als Nike en Daily Paper. Zijn werk, aanpak en achtergrond resoneert bij jongeren. Qasim heeft 3 avonden met 8 jongens tussen de 17 en 20 jaar bij Stichting JoU samengewerkt.

Drager van een boodschap
Tijdens de eerste kennismaking werden vooral ideeën uitgewisseld. Hierbij werd ook veel over water en de betekenis en noodzaak van alle vormen van water gesproken. Alle ideeën zijn in de tweede sessie uitgewerkt tot een hoodie ontwerp. De jongens droegen zelf de quote ‘Do the earth a favor, be a water saver’ aan. Geïnspireerd op eerdere ontwerpen van Qasim is het grafische ontwerp voor de bedrukking gemaakt. Zo ontstond een kledingstuk als drager van een boodschap - over water. In de derde bijeenkomst hebben ze de eerste serie hoodies zelf gezeefdrukt bij Kapitaal Utrecht.

Zegt het voort
Doel van dit programma was onder meer het gesprek over water voeren, de bewustwording onder jongeren aanwakkeren en hun stem een podium geven. De jongens gaan de hoodies uiteraard zelf dragen en zo dus letterlijk hun stem uitdragen. Daarnaast zullen er (portret)foto’s van de jongeren met hun hoodie gemaakt worden om te exposeren en/ of te publiceren.

Op 31 mei wordt een hoodie overhandigd aan wijkwethouder Dennis de Vries.

Qasim Arif
Qasim Arif (1988) werkt onder de naam ILLM. Dit verwijst naar ilm, Arabisch voor kennis, en ill voor cool in de hiphopcultuur. Zijn werk is een weerspiegeling van zichzelf, zo zegt hij. Altijd aanwezig is zijn liefde voor Arabische kunst en kalligrafie, hiphop en soms ook de kleuren van de stad waar hij is opgegroeid: Den Haag. Zijn inspiratie vindt hij in de klassieke tradities in combinatie met hip hop en graffiti kunst.
www.illm.co

Stichting JoU
Stichting Jongerenwerk Utrecht (JoU) geeft Utrechtse jongeren tussen 10 en 23 jaar een warm welkom, vooral als ze een steuntje in de rug nodig hebben. De jongerenwerkers kennen de leefwereld van jongeren door en door en zijn waar zij zijn: op straat, op school, thuis, in buurthuizen, op sportclubs en online. Zij leggen actief contact, stimuleren jongeren in hun ontwikkeling en moedigen hen aan hun talenten en interesses te ontdekken, te ontwikkelen en te benutten. Bij JoU kunnen jongeren samen sporten, koken, rappen of chillen. Of iets anders leuks, als ze een goed idee hebben. Als jongeren problemen of zorgen hebben, zijn de individueel begeleiders er voor hen.
https://jou-utrecht.nl/

Fluid Future
Stichting Fluid Future (ANBI) brengt kunstenaars, ontwerpers en architecten en organisaties uit de watersector thematisch samen door onderzoek en experiment en theorie en praktijk te verbinden. Doelstelling is de verschillende onderzoeksgebieden en partners aan elkaar te verbinden en zo het brede verhaal van water te vertellen. Daarnaast is kennisuitwisseling een belangrijk onderdeel, onder andere door expertmeetings. Fluid Future is een initiatief van urban curator Annelou Evelein en ontwerper Lotte van Laatum en wordt ontwikkeld in het kader van het programma Cross-over cultuur van de Provincie Utrecht.