UTRECHT - Tot eind 2027 worden in de provincie Utrecht 700.000 nieuwe bomen geplant. En waarschijnlijk meer, omdat bomen ook 'nakomelingen' krijgen. Deze jonge bomen en struiken - zaailingen genoemd - krijgen soms een tweede kans. Ze worden niet gemaaid, maar geoogst en op een nieuwe plek terug geplant. Dit oogsten gebeurde ook tijdens een speciale 'boomoogst-dag' op 10 januari. Gedeputeerde Mirjam Sterk ging samen met biologiestudenten aan de slag op Landgoed Beerschoten.
Eind 2019 gaf de provincie zichzelf de het doel om 600.000 bomen te planten. Om dit voor elkaar te krijgen werden verschillende bomen-uitdeeldagen georganiseerd. Dit doen we samen met Urgenda, Landschap Erfgoed Utrecht en Natuur en Milieufederatie Utrecht. Het einddoel werd op 7 maart 2024 bereikt: gedeputeerde Mirjam Sterk plantte in Woerden de 600.000e boom.
Nieuwe ambitie: 700.000 extra bomen in 2027
In 2024 besloot het nieuwe provinciebestuur nog een stap verder te gaan: 700.000 extra bomen erbij in 2027. Hiermee geeft de provincie invulling aan het strategisch bosbeleid dat als doel heeft om uiterlijk in 2030 1.500 hectare meer bos aan te leggen. Want bomen zijn belangrijk. Ze zorgen bijvoorbeeld voor verkoeling, halen stikstof uit de lucht, zorgen voor meer biodiversiteit en bevorderen het welzijn van mensen. Dus elke boom telt. De 700.000 nieuwe bomen worden onder andere via uitdeeldagen verspreid.
Niet maaien, maar oogsten
'Ook de boomoogst-dag zorgt voor extra bomen in de provincie', vertelt Merlijn Boeles, bomenmakelaar bij de provincie Utrecht. 'De Nederlandse natuur produceert namelijk ieder jaar miljarden nakomelingen, zaailingen genoemd. Deze jonge bomen en struiken staan vaak op plekken waar ze ongewenst zijn. Soms moet het landschap open blijven, zodat ruimte is voor ander soort begroeiing. Vandaag organiseren we een boomoogst op Landgoed Beerschoten. Hier groeit heide en dat wil het Utrechts Landschap graag zo houden. Heide is namelijk goed voor de biodiversiteit, omdat het bepaalde insecten zoals bijen aantrekt.'
Verder groeien op een nieuwe plek
Om zaailingen die anders worden weggemaaid, een tweede kans te geven organiseert de stichting Urgenda met financiering van de provincie regelmatig boomoogst dagen. Via de campagne 'Meer bomen nu' maakt Urgenda zich sterk voor het planen van meer bomen en behoud van bomen die anders verloren zouden gaan. 'De zaailingen die we vandaag oogsten, worden op de Heerenboerderij aan de overkant terug geplant. Het gaat bijvoorbeeld om lijsterbes, vuilbomen en hulst. Ze kunnen daar uitgroeien tot volwassen boom of struik', licht Stefan Forsten van 'Meer bomen nu' toe. 'Het oogsten doen we op plekken die boswachters en groenbeheerders open willen houden. We doen dit samen met enthousiaste vrijwilligers die hiervoor goede instructies krijgen.'
Mooie start van 2025
Ook gedeputeerde Mirjam Sterk kwam een handje helpen. 'Met de boomoogst-dag vragen we aandacht voor het belang van meer bos en de bijdrage die het levert aan de versterking van de natuur, het landschap en het klimaat. En wat is er mooier dan het nieuwe jaar beginnen met een boomoogst-dag? Extra mooi vind ik het dat het verplaatsen door vrijwilligers gebeurt en dat 'Meer Bomen Nu' ook nog eens voor verbinding zorgt. Prachtig dat we op deze manier een bijdrage leveren aan het afremmen van klimaatveranderingen en het herstellen van de biodiversiteit', aldus de gedeputeerde.
Meer weten over de boomuitdeeldagen in 2025? Bekijk voor meer informatie op de website van MeerBomenNU.