Perspectief voor horecaondernemers
Voorafgaand aan dit besluit is gesproken met onder meer omwonenden, ondernemers en belangenbehartigers zoals Stedelijk Overleg Lichamelijk Gehandicapten Utrecht (SOLGU). Daarnaast hebben ruim 4.200 Utrechters hun mening gegeven via een online enquête. Onder hen bevonden zich horecabezoekers, bezoekers aan de binnenstad, ruim 1.400 omwonenden en ruim 200 ondernemers. Circa 90 procent van de deelnemers geeft aan het goed of zelfs heel goed te vinden dat Utrecht tijdelijk extra terrasruimte heeft gekregen. Aandachtspunten waren onder andere het geluidsniveau, milieu-aspecten en het gebruik van de openbare ruimte. Van de deelnemers geeft 83 procent aan het een goed idee te vinden als de tijdelijke terrassen na 1 november worden verlengd.
“In het consultatie-gesprek en in de uitkomsten van de enquête vonden wij voldoende draagvlak om onze horecaondernemers perspectief te bieden”, zegt wethouder Klaas Verschuure (Economische Zaken). “Uiteraard gelden de landelijke maatregelen. Maar zodra het weer kan en mag, kunnen horecaondernemers gebruik maken van deze mogelijkheid. Eerder dit jaar hebben we deze mogelijkheid gecreëerd, zodat horecaondernemers hun terrassen beter kunnen inrichten, rekening houdend met de 1,5 meter maatregel. Dat is veiliger voor zowel gasten als het horecapersoneel.”
Ondernemers die nu al gebruik maken van de huidige regeling voor een tijdelijk verruimd terras, hoeven niet opnieuw een aanvraag in te dienen. Deze worden in beginsel collectief verlengd tot 2021. Andere horecaondernemers behouden de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen, op basis van het aangepaste uitwerkingsbesluit.
Sluitingstijden, dialoog en terrasverwarming
Mede op basis van het consultatie-gesprek is het uitwerkingsbesluit ‘Tijdelijke terrassen’ op bepaalde onderdelen aangescherpt. Zo sluiten de zogenoemde eiland- en satellietterrassen (terrassen die niet direct aansluiten op het bestaande terras) eerder dan tijdelijke terrassen die grenzen aan bestaande terrassen.
Mochten horecaondernemers hun terrassen willen verwarmen, dan moet dat op een zo duurzaam mogelijke manier gebeuren: géén verwarming met aardgas of biogas, maar bijvoorbeeld wél met fleecedekens of kussens, elektrische dekens of verwarmde kussens, verwarming van zitplekken of tafels of infraroodverwarming met elektrische panelen.