“Met Beurskwartier hebben we een mooie troef in handen om veel mensen een woning in Utrecht te kunnen bieden. We hebben hard gewerkt om de plannen verder uit te werken",zegt wethouder Eelco Eerenberg. "Beurskwartier belooft een mooie en levendige stadswijk te worden. Met gezellige straten, waar koffietentjes, restaurants en ateliers komen. Maar ook verschillende werkplekken, een basisschool, een buurtsupermarkt en een gezondheidscentrum. Beurskwartier moet straks voelen als een echte nieuwe Utrechtse stadswijk met veel afwisseling in gebouwen en architectuur.”
Een plek voor iedereen
In Beurskwartier komen minstens 2.500 nieuwe woningen voor 4.000 tot 5.000 mensen. De bouwblokken bestaan uit grotere en kleine gebouwen met in het midden een gedeelde binnenhof. De gebouwen hebben verschillende hoogtes van 12 tot 90 meter hoog. Hier komen zowel werkplekken als koop- en huurwoningen in verschillende prijsklassen. Van de koop- en huurwoningen valt 35% in het sociale segment, 25% zit in het middensegment en 40% wordt vrije sector. De verschillende type woningen en kantoren worden zoveel mogelijk verspreid over de verschillende bouwblokken
. Eerenberg: “In Beurskwartier is er straks bijvoorbeeld op grote hoogte genoeg ruimte voor gezinnen om te wonen in de toren van een woonblok. Daarnaast staat het buurtgevoel voor ons voorop. Zo heeft elk woonblok een eigen huismeester, het sociale cement van het woonblok, die een oogje in het zeil houdt en bijvoorbeeld ook de pakketjes kan aannemen. Ik ben trots op dit plan waar écht werk is gemaakt van een duurzame plek voor iedereen die in Utrecht wil wonen”.
Klaar voor de toekomst
Beurskwartier wordt een autovrije wijk waar duurzaamheid centraal staat. De fietser en voetganger staan voorop, veel voorzieningen zijn tenslotte dichtbij. Mochten bewoners toch een auto nodig hebben, dan kunnen zij onder hun woningen een (elektrische) deelauto pakken. Ook energie wordt duurzaam opgewekt door het gebruik van zonne-energie en warmte- en koudeopslag. In de buitenruimte wordt regenwater opgenomen in regentuinen zodat er geen wateroverlast ontstaat en het water op de daken wordt opgevangen. Dit water wordt vervolgens gebruikt voor het groen in droge periodes. Zo is Beurskwartier klaar voor zware regenbuien en droge, hete periodes in de toekomst.
Om nu al kennis te maken met het toekomstige Beurskwartier is er een wandelpodcast gemaakt. Als luisteraar loop je langs zes verschillende plekken in het toekomstige Beurskwartier. Op de verschillende plekken krijg je meer uitleg over het verleden, heden en de toekomst van Beurskwartier. De podcast is te beluisteren op Spotify of via de website: https://cu2030.nl/project/beurskwartier.
Vervolg
Vanaf 25 november is het Stedenbouwkundig Plan acht weken in te zien en kunnen Utrechters een reactie indienen. Na afloop van deze periode worden alle reacties bekeken. Waar mogelijk worden opmerkingen verwerkt in het definitief Stedenbouwkundig Plan voor Beurskwartier. Dit definitieve plan legt het college ter besluit voor aan de gemeenteraad. Naar verwachting is dit in september 2023. De voorbereidingen voor de bouw beginnen in de eerste helft van 2023.