UTRECHT - Evenementen spelen een cruciale rol in de stad Utrecht. Ze verbinden mensen, versterken de sociale cohesie en geven kleur aan de stad. Of het nu gaat om het Bevrijdingsfestival, de Singelloop of culturele evenementen zoals Sint Maarten, de Parade en de Pride: ze maken Utrecht tot een levendige en bruisende stad. Tegelijkertijd neemt de druk op de beschikbare ruimte toe. De stad groeit, en daarmee wordt de balans tussen levendigheid en leefbaarheid steeds lastiger. Daarom is de gemeente samen met inwoners, organisatoren en andere belanghebbenden op zoek naar een nieuwe locatie voor grote evenementen.

De uitdaging van een groeiende stad
Utrecht is een stad in ontwikkeling. Ruimte is schaars en moet zorgvuldig worden verdeeld tussen wonen, werken, recreëren en dus ook evenementen. De behoefte aan grote evenementenlocaties blijft groeien, terwijl bestaande locaties verdwijnen of onder druk staan. Dit maakt de zoektocht naar een geschikte nieuwe plek complex.

Wethouder Eva Oosters (Evenementen): “De druk op de ruimte in Utrecht neemt toe, en dat vraagt om creatieve oplossingen. We hebben een nieuwe evenementenlocatie nodig om de stad levendig te houden, maar ook om te zorgen voor een betere balans tussen evenementen en juist ook soms de rust waar bewoners naar op zoek zijn.”

Samen zoeken naar de juiste plek
In totaal deelden 1.600 inwoners, evenementenorganisatoren en andere belanghebbenden hun mening via een online enquête, straatinterviews en groepsgesprekken. Daarbij werd niet alleen gevraagd naar geschikte locaties, maar ook naar de criteria waaraan een nieuwe plek moet voldoen. De ideale locatie moet minstens 3 hectare groot zijn, minimaal 10.000 bezoekers kunnen ontvangen en ten minste 12 dagen per jaar beschikbaar zijn voor evenementen.

In het onderzoek zijn alle mogelijke locaties in en rondom de stad in kaart gebracht, ook plekken waarvan de kans klein is dat ze geschikt zijn. Zo min mogelijk locaties worden op voorhand uitgesloten, zodat we zorgvuldig kunnen beoordelen welke plek het meest geschikt is voor grote evenementen. We beoordelen een lijst van ongeveer 70 locaties. Daarbij kijken we onder andere naar veiligheid, impact op de omgeving, geluid, bereikbaarheid en logistiek. Vervolgens werken we samen met de stad voor eind 2025 toe naar een shortlist van drie tot vijf meest kansrijke locaties.

De gemeente zet zich in voor een open en transparant proces. Inwoners, organisatoren en andere belanghebbenden kunnen gedurende het vervolg hun mening blijven geven en zich via de DenkMee-pagina aanmelden voor updates.

Meer informatie over het onderzoek en de mogelijke locaties is te vinden op: https://www.utrecht.nl/ondernemen/evenement-organiseren/op-zoek-naar-ruimte-voor-evenementen.

De raadsbrief en bijbehorende stukken vind je hier.