UTRECHT - Woningcorporatie Woonin denkt samen met huurders van de omgeving Zwanenvechtlaan na over een grondige aanpak van de 4 appartementencomplexen. Het gaat om 204 appartementen aan de Zwanenvechtlaan, Harteveldlaan en Otterspoorlaan. De gemeente gaat nu samen met Woonin onderzoeken wat mogelijk is en heeft een intentiedocument vastgesteld.

Woonin heeft in dit project de participatie intensief vormgegeven. Dat betekent dat huurders op allerlei manieren is gevraagd mee te denken over hun ideale woontoekomst. Dat er iets moet gebeuren met de woningen is voor veel mensen duidelijk.

De laatste uitgebreide renovatie van de appartementencomplexen was in 1993. Gezien de conditie van de woningen is een grondige aanpak nodig. De appartementen uit de jaren ’50 zijn slecht geïsoleerd en huurders hebben last van vocht, tocht en schimmel. Woonin onderzoekt met haar huurders verschillende opties – van onderhoud tot nieuwbouw.

Kansen voor een betere openbare ruimte en betere leefbaarheid in de buurt

Shwan Raouf werkt bij Woonin aan Betere Buurten: “Afgelopen jaar hebben wij uitgebreid met huurders gesproken. Er zijn meerdere bijeenkomsten georganiseerd waarbij alle scenario’s op tafel lagen. Mensen konden op speelse manier meedenken- en praten. Kinderen tekenden hun ideale woonomgeving in een speciale kleurwedstrijd. En we hebben een klankbordgroep opgericht die sindsdien met ons praat over de plannen. Dit project geeft energie omdat we het samen doen en dat leidt tot een beter resultaat, namelijk prettig wonen voor onze huurders.”

Na alle gesprekken met huurders over hun woonwensen lijkt er een voorkeur te zijn voor nieuwbouw. De betere kwaliteit van nieuwe woningen is een belangrijke reden. Deze zullen duurzaam en energiezuinig zijn. Maar veel huurders benadrukken ook de noodzaak voor nieuwe woningen voor jongeren die nu geen eigen huis kunnen vinden. En ouderen die graag een lift willen. En de nieuwbouw moet goed passen in de omgeving. Deze wensen heeft Woonin gedeeld met de gemeente, die door goedkeuring aan het het intentiedocument het stoplicht op groen zet voor deze variant. Uiteindelijk zijn het huurders die mogen stemmen of dit ook hún variant is.

Wethouder Eelco Eerenberg (Ruimtelijke Ordening): "Er moet nodig wat gebeuren aan deze woonblokken. Veel huurders zien een kans in een echte herontwikkeling en voor de stad is het een kans om broodnodige sociale huurwoningen toe te voegen én de zo gewenste middenhuurwoningen.”

Het vervolg
Het college heeft de raad geïnformeerd over het initiatief. De gemeente gaat nu – samen met Woonin en haar huurders – het initiatief verder onderzoeken. Uit dit onderzoek zal blijken of het slopen en vervangen van de woningen echt kan gebeuren. Uiteindelijk zijn het de huurders die bij de draagvlakmeting besluiten of het doorgaat.