Als de laatste steiger wordt verwijderd, is de Domtoren weer voor de bovenste 40 meter zichtbaar. Dat is ruim een derde van de toren. De lantaarn is het deel met het meest gedetailleerde beeldhouwwerk van de toren, met bijvoorbeeld de waterspuwers en de pinakels rondom de torenspits. In de lantaarn zitten nog steeds stenen delen verwerkt die al sinds het begin in de Domtoren zitten, dus bijna 700 jaar. Dat is extra bijzonder omdat de lantaarn ook het deel is dat het meeste te lijden heeft onder de weersinvloeden. Hierdoor was aan de lantaarn het moeilijkste restauratiewerk nodig.
Wethouder Dennis de Vries (vastgoed) kijkt uit naar het moment: “De lantaarn is een bijzonder deel van de Domtoren. Niet alleen om het prachtige beeldhouwwerk dat met veel aandacht in ere is hersteld. Dit is het eerste stukje dat Utrechters zien. Dat puntje waar je naar zoekt als je door de stad fietst of thuis komt van vakantie. Dat we dat nu weer terug hebben is natuurlijk het vieren waard!”
Het concert begint op 25 maart om 14.00 uur. Malgosia Fiebig, stadsbeiaardier van Utrecht, speelt Utrechtse liedjes zoals ‘Stedelied van Utrecht’, ‘De eenzame toren’, ‘Als ik boven op de Dom sta’, klassieke muziekstukken en popliedjes, waaronder ‘Simply the best’ van Tina Turner.
Naderend einde restauratie
De restauratie gaat verder. Tijdens de restauratie wordt van boven naar beneden gewerkt, waardoor de steiger de komende maanden steeds verder zakt. In totaal wordt meer dan 440.000 kilo aan steigerwerk en planken afgebroken. De toren is en blijft gedurende de restauratie open voor bezoekers, die tijdens rondleidingen de resultaten van de restauratie al goed kunnen zien.
Naar verwachting is de Domtoren gerestaureerd en uit de steigers aan het einde van de zomer van 2024.
Restmateriaal
Materiaal dat tijdens de restauratie vrijkomt wordt via het project ‘Van Dom tot steengoed’ op een duurzame en circulaire manier herbestemd. Dit project is een samenwerking tussen Utrecht Marketing, de Stichting Utrechts EigenDom, Brokkenmákers en de gemeente Utrecht. Naast het duurzame en circulaire motief, is het doel om gelden te werven voor bijzondere restauratieonderdelen, waaronder de realisatie van de aanlichting van de toren. Meer informatie hierover is te vinden op www.vandomtotsteengoed.nl.