De denkwijze van vaardigheden en talenten die niet vaststaan, maar voortdurend groeien en evolueren. Dit is wat de growth mindset belichaamt. Een concept ontwikkeld door psycholoog Carol Dweck om het potentieel van mensen volledig te benutten. In plaats van te geloven dat je capaciteiten beperkt zijn, omvat het centrale idee toewijding, hard werken en een open geest, om alsmaar steeds beter te worden. Een perspectief waardevol voor zowel persoonlijke als professionele groei. Hier leg ik je uit hoe, met 3 gouden regels voor het cultiveren van een growth mindset om successen eigen te maken.

1. Omarm neuroplasticiteit

Neuroplasticitet omvat het verbazingwekkende vermogen van je hersenen om zich te herstructureren en nieuwe verbindingen te vormen, en fascinerend genoeg is dit de sleutel tot voortdurende groei.

Je brein is als het ware een flexibele spier die sterker wordt met elke nieuwe uitdaging. Dit betekent dat je je hersenen kunt trainen om nieuwe vaardigheden te leren en beter aan te passen aan veranderingen.

Hoe doe je dit? Daag jezelf geregeld uit met nieuwe en complexe taken. Leer een nieuwe taal, bespeel een muziekinstrument, of verander je dagelijkse routines. Elke nieuwe ervaring versterkt je neurale netwerken, bevordert creativiteit en verbetert je probleemoplossend vermogen. Zo blijf je brein prikkelen voor voortdurende groei.

2. Gebruik zelfreflectie en metacognitie

Zelfreflectie en metacognitie (nadenken over je eigen denkprocessen) is wat aan de basis staat van een growth mindset. Neem dus regelmatig de tijd om je prestaties en leerervaringen onder de loep te nemen.

Wat ging er goed? Wat kon beter? Kijk kritisch naar jezelf, om je sterke punten te versterken en je zwakke punten aan te pakken. Een goed idee is te doen aan journaling of een regelmatige feedbacksessies met een mentor of coach.

Een vitaliteitscoach Utrecht nodig op organisatieniveau? De trainingen en coaching van Lifeguard staan in het teken van het verhogen van de vitaliteit (levenskracht) van alle teamleden. Bekijk de vitaliteitsprogrammas voor werknemers ter inspiratie!

3. Integreer de 'Effort Counts Twice' theorie

Een van Duckworth’s meest baanbrekende theorieën benadrukt dat inspanning dubbel telt: eerst bij de ontwikkeling van vaardigheden en vervolgens bij de toepassing ervan om uitmuntende prestaties te leveren. Het is niet alleen het focussen op verbetering van je vaardigheden, maar ook op de moeite die je erin steekt.

Hoe doe je dit?

  • Beloon inspanning: Geef maandelijkse awards of shout-outs in teamvergaderingen voor al het harde werk en doorzettingsvermogen.

  • Vier de kleine overwinningen: Houd de motivatie hoog. Toon blijk bij realisatie van de gewenste voortgang; kleine stappen en mijlpalen zijn er op tal van manieren te vieren om motivatie hoog te houden.

  • Wees constructief met je feedback: Leg de focus op inspanning en proces, niet alleen op het eindresultaat. Dit laat zien dat elke poging telt.

  • Wees een rolmodel: Belichaam tenslotte zelf de doorzettingsvermogen en veerkracht om je team te inspireren!