In dichtbevolkte steden als Haarlem en Utrecht is de kans op rioolproblemen net wat groter dan in landelijke gebieden. De leidingen zijn vaak oud, de straten liggen dicht op elkaar en zowel bij huishoudens als bij bedrijven belandt er regelmatig van alles in het riool dat er niet thuishoort. Waarschijnlijk heb je niet elke dag stilgestaan bij wat er door je gootsteen of toilet gaat, maar met een paar simpele aanpassingen kun je veel overlast voorkomen. Wij vertellen je hoe je op een slimme manier verstoppingen tegengaat en wat je moet doen als het toch misgaat.

Pas op met vet en etensresten

Een van de meest voorkomende oorzaken van verstoppingen is opgehoopt vet. Wanneer je bijvoorbeeld bakolie of frituurvet door de gootsteen spoelt, koelt het af en kleeft het vast aan de binnenkant van de leidingen. Etensresten blijven vervolgens aan deze vetlaag kleven en voor je het weet, is de doorgang geblokkeerd. In stadscentra, waar veel huizen en restaurants op hetzelfde riool zijn aangesloten, kan dit snel voor problemen zorgen.

Gooi overtollig vet en etensresten in de prullenbak of breng het naar een inzamelpunt. Spoel de gootsteen regelmatig door met heet water en eventueel een scheutje afwasmiddel, zodat je leidingen vetvrij blijven. Ga ook bewust om met etensresten en zet een zeefje in je spoelbak, zodat je kleine stukjes voedsel niet in het riool terecht komt.

Het toilet is geen prullenbak!

Hoewel het soms makkelijk lijkt om bepaald afval via het toilet te laten verdwijnen, is dit vragen om problemen. Ook in Haarlem en Utrecht zijn er veel oudere woonwijken waar de riolering niet berekend is op vochtige doekjes, wattenschijfjes, maandverband of ander plastic materiaal. Deze dingen lossen niet of nauwelijks op en veroorzaken opstoppingen. Zelfs te veel toiletpapier ineens kan al tot problemen leiden.

Gooi alleen dat weg waarvoor het toilet bedoeld is: urine, ontlasting en een redelijke hoeveelheid wc-papier. Plaats in de badkamer een kleine prullenbak voor ander afval. Denk bij jezelf: “Zou dit oplossen in water?” Is het antwoord nee, spoel het dan niet door. Zeker niet bij vochtige doekjes en tampons, want die zijn de boosdoeners bij veel verstoppingen. Let hier goed op, je wilt niet komen te staan voor riool ontstoppen Haarlem.

Houd de buitenboel in de gaten

Niet alleen binnenshuis, ook buitenshuis kan er het nodige misgaan. In groene steden als Utrecht en Haarlem zijn er veel bomen, waarvan de wortels soms de riolering ingroeien. Bovendien kan er op straat of in je tuin verstopping ontstaan als bladeren, takken en mos de afvoerputjes blokkeren. Zodra er flinke regenbuien vallen, kan het water niet goed weglopen en loopt de goot of regenpijp over.

Hoe voorkom je riool ontstoppen Utrecht? Veeg je stoep en goot regelmatig schoon, zeker in de herfst. Check of de afvoerputjes vrij zijn van bladeren en takken. Merk je ergens een versmalling in het waterafvoer of een terugkerende plas? Houd het in de gaten. Mochten boomwortels in de rioolbuis groeien, dan kan een gespecialiseerd bedrijf dit tijdig opsporen via een camera-inspectie.

Kennis van deze basisregels maakt het voor jou een stuk eenvoudiger om verstoppingen buiten de deur te houden én te genieten van een goed functionerende riolering.