Anneloes Tieleman schreef eerder ‘Achter een lens gevangen’. Die roman kent hetzelfde thema, zij het in een geheel andere setting. Haar debuut werd uiterst enthousiast ontvangen en ook het pas verschenen ‘De Joodse vrouw’ mag nu al rekenen op lovende kritieken. Aanleiding om met deze auteur in gesprek te gaan. Dat deden wij na haar boeklancering bij het fraaie Boekhandel Kemhol in Breda.
Er is momenteel veel aandacht voor zogenaamde LHBT boeken. Was het een bewuste keuze om in dat genre te schrijven?
Nee, dat was het zeker niet. Ik schrijf over wat ik leuk vind, waar ik inspiratie uithaal, onderwerpen waar ik over hoor of lees en wat ik om mij heen zie gebeuren. Toevallig zijn de twee hoofdpersonen vrouwen. In het begin schreef ik wel bewust queer boeken. Dat had te maken met het feit dat die er niet of nauwelijks waren voor de leeftijdscategorie dertigplus. Ik schreef toen overigens ook voor mijn jongere zelf. In mijn jeugd waren er namelijk helemáál geen queer boeken. Althans niet bij ons in de winkel of bibliotheek.
Zitten er autobiografische elementen verwerkt in jouw boeken?
Oh, ongetwijfeld! Daar ontkom je niet aan. Dat is alleen niet bewust gedaan. Mijn hoofdpersonages hebben vast wel iets van mij, of van mensen in mijn nabije omgeving en de gebeurtenissen in mijn boeken zijn soms ook wel enigszins geinspireerd door voorvallen in mijn eigen leven, maar het is zeker niet letterlijk wat ik heb meegemaakt.
Je bent met je nieuwe boek, ‘De Joodse vrouw’, genomineerd geweest voor de titel van Het Regenboogboek van het Jaar. Was dat een verrassing?
Ja, toch enigszins wel. Ik ben nog maar korte tijd serieus aan het schrijven en om heel eerlijk te zijn ben ik altijd erg kritisch op mijn werk, dus kortom nee ik had het niet verwacht.
Heb je voor jouw nieuwe boek veel research moeten doen?
O, jazeker. Ik denk dat er meer uren in research is gaan zitten dan in het schrijven van ‘De Joodse vrouw’. Ik heb mij met name grondig verdiept in de Joodse cultuur. Ik wilde de feiten die ik in mijn boek heb opgenomen, wel kloppend hebben.
Heb je van tevoren een vastomlijnd idee voor het verloop van je verhalen of ontstaat dat tijdens het schrijven?
Pff, even denken, want bij ieder manuscript benader ik het weer anders. Bij ‘De Joodse vrouw’, kwamen de personages tot leven in mijn hoofd en heb ik weinig vooruitgedacht, de cliffhangers of wendingen heb ik bij dit boek tot me laten komen.
Toets je jouw ideeën voordat je gaat schrijven? Of vraag je feedback voordat je jouw manuscript naar je uitgever stuurt?
Soms toets ik ideetjes met mijn eerste proeflezer. Feedback op mijn manuscript vraag en krijg ik van meerdere personen. Dat vind ik heel prettig, want daar wordt het doorgaans alleen maar beter van. Dat zie ik zelfs terug in mijn schrijfstijl. Ik kan ontzettend groeien van feedback als het maar resoneert met mijn gevoel.
Wil je iets vertellen over jouw thuissituatie?
Ja, natuurlijk. Ik woon samen met mijn vrouw Shanna, onze lieve man Jelte die bijna twee is en onze viervoeter Tipper. Die drie, betekenen alles voor me!
Waar en wanneer schrijf je het liefst?
Het liefst iedere dag in de ochtend, maar met die kleine dreumes in mijn leven, heb ik geleerd de dag te nemen zoals hij komt en mee te bewegen met zijn slaapjes. Dus, als hij slaapt, schrijf ik.
In welke setting krijg je de meeste/beste ideeën voor je boeken?
Dat kan overal zijn, als ik maar ongestoord kan werken, mijn ideeën de vrije loop kan laten. Gestoord worden tijdens het schrijven, vreet mijn energie, inspiratie en originaliteit op.
Wat vind je in het schrijfproces de grootste uitdaging?
Haha, heb je even? …. De grootse is stijl, zinsopbouw, afwisselen van zinslengtes, lijdende en actieve zinnen. Grammatica. Ideeën heb ik wel, genoeg, maar het schrijven zelf gaat bij mij niet vanzelf.
Doe je vooraf onderzoek voor je gaat schrijven?
Ja, maar dit is meer passief, dan actief. Het heeft te maken wat ik op dat moment interessant vind. Daar stort ik mijzelf dan helemaal in en denk hé, dit is leuk om over te schrijven!
Welke genres lees je zelf graag?
Mijn smaak qua boeken is vrij divers, dus literaire romans, thrillers, fantasie, science fiction.
Is er een volgend boek in wording?
Ja, hahaha er ligt er al eentje klaar en ik ben alweer met een volgende begonnen. Het zou zelfs zomaar kunnen dat ik daarna aan Aviva (één van de hoofdpersonages in ‘De Joodse vrouw’, red.) ga beginnen. Het idee danst zo nu en dan rond in mijn hoofd, ik durf het alleen nog niet echt te pakken, maar dat komt vanzelf.
Is er iets wat je nog graag zou willen vertellen, wat ik niet heb gevraagd?
Pff, geen idee, oh wacht: als jullie benieuwd zijn om op de hoogte te blijven van mijn boeken, kun je mij volgen op Facebook-auteurspagina Anneloes Tieleman of via Instagram Auteur Anneloes Tieleman.
Ik ben door mijn vragen heen. Vragen die Anneloes heerlijk open heeft beantwoord en daar dank ik haar heel hartelijk voor!
Boek bestellen
Benieuwd geworden naar ‘De Joodse vrouw’? Deze roman is, onder meer, te bestellen via www.uitgeverijdoornwater.nl. Het ISBN-nummer luidt: 978-90-832770-7-3 en de prijs bedraagt € 21,95.