In veel beroepen heb je dagelijks te maken met gevaarlijke omstandigheden. Dit geldt bijvoorbeeld voor werk in de bouw, industrie, land- en tuinbouw en de transport- en logistieke sector. Zo heeft iemand die in een chemische omgeving werkt chemisch bestendige laarzen nodig en heeft een bouwvakker of klusser laarzen met een stalen neus en antislipzolen nodig. Er zijn veel verschillende soorten veiligheidslaarzen te koop, met elk hun eigen eigenschappen. Hoe kies je de werklaarzen die passen bij jouw branche of klus?

De veiligheidsklassen van werklaarzen

Werklaarzen die aan een bepaalde veiligheidsklasse voldoen, geven een specifieke bescherming. Ze beschermen je tenen tegen stoten en impact of beschermen je voet tegen scherpe objecten, zoals glas. Daarnaast staan bepaalde klassen voor een goede waterafstotendheid of waterdichtheid. Dit zijn bekende veiligheidsklassen:

- S1-laarzen

Hebben onder andere een beschermende neus en antistatische eigenschappen. Ze zijn niet waterdicht.

- S1P-laarzen

Geven dezelfde bescherming als S1. Ze hebben bovendien een antiperforatiezool tegen het binnendringen van scherpe voorwerpen.

- S2-laarzen

Hebben dezelfde kenmerken als S1-laarzen. Ze zijn daarnaast ook waterafstotend.

- S3-laarzen (veelgekozen veiligheidsklasse)

Deze laarzen hebben de kenmerken van S1 en S2 en daarnaast ook een antiperforatiezool. De loopzool heeft een profiel en laat geen water door.

- S4-laarzen

Deze laarzen zijn waterdichte laarzen gemaakt van bijvoorbeeld rubber of polymeren. Dit type laars is ideaal voor een natte of modderige omgeving. S4-laarzen zijn antistatisch, maar de veiligheidsneus ontbreekt. S4-laarzen zijn chemisch bestendig.

- S5-laarzen

Laarzen uit de S5-klasse hebben dezelfde kenmerken als S4-laarzen en beschermen dus tegen vloeistof. Ze beschikken over een beschermende veiligheidsneus en een antiperforatiezool met profiel.

- S6-laarzen

Dit zijn werklaarzen met S2-eigenschappen die ook waterresistent (WR) zijn. Laarzen die voldoen aan de WR-norm lekken bij contact met water minimaal 80 minuten niet door.

- S7-laarzen

Laarzen die voldoen aan de S7-normering hebben de eigenschappen van S3-laarzen, zijn waterdicht en kunnen minimaal 80 minuten direct met water in contact zijn.

Voordelen van laarzen tegenover veiligheidsschoenen

Het voordeel van laarzen in vergelijking met veiligheidsschoenen is duidelijk. Schoenen beschermen de voet en hooguit de enkels, terwijl werklaarzen ook je onderbeen bescherming geven en meer ondersteuning bieden. Dit is een pluspunt in een omgeving waar je modder, waterplassen, losliggende materialen, vocht of chemicaliën tegenkomt. Daarnaast kan je ook kiezen voor isolerende laarzen die je warmhouden bij kou of verkoelen bij hitte.

Het materiaal van werklaarzen

Afhankelijk van je werkzaamheden heb je de keuze tussen werklaarzen van leer en van rubber. Bij zwaar werk dat je uitvoert als professional in de bouw zijn leren veiligheidslaarzen de beste keuze. Leer is stevig, scheurt niet snel en is waterafstotend. Ook zijn er waterdichte lederen werklaarzen en leren laarzen die antistatisch, koudebestendig of hittebestendig zijn. Heb je laarzen nodig die bestand zijn tegen vloeistoffen, dan vormen rubberen laarzen vaak een goede oplossing. Dit type laars is makkelijk te reinigen en ook geschikt voor werknemers in de voedselindustrie.

Welke veiligheidslaars heb je nodig voor jouw type werk?

Veel veiligheidslaarzen combineren een groot aantal eigenschappen. Bij gespecialiseerde werkschoenenwinkels, zoals Bowork, vink je in een menu aan aan welke kenmerken je werklaars moet voldoen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te kiezen voor laarzen met een laddergriploopzool, maar ook voor modellen met ademende of metaalvrije eigenschappen. Bovendien is het handig als je kan zoeken op beroep of activiteit, zoals lassen of werk in de agrarische, logistieke of offshoresector. Zo bepaal je snel welke veiligheidslaarzen passen bij de gevaren of uitdagingen van je werkgebied.