Fiona Hack (1972) schreef ‘Droommoord’ in eerste instantie als verwerking van het feit dat haar eigen dochter, gedurende de gehele basisschooltijd, te maken heeft gehad met pestgedrag. Haar debuutroman/thriller is bewust geschreven vanuit het perspectief van de moeder, die ook lijdt onder het pestgedrag waarmee het kind te maken heeft.
Het verhaal
Judith woont alleen met haar dochter Annet in een rustig dorp, waar OBS De Meerkoet de enige basisschool is. Alle dorpskinderen gaan ernaartoe en Annet kan niet wachten om naar de grote school te gaan.
Opa Ronnie brengt Annet regelmatig naar school en blijft op woensdagochtend een spelletje doen. Geleidelijk begint het hem op te vallen dat sommige moeders, en vooral een bepaald meisje, vreemd gedrag vertonen en hij deelt zijn zorg met Judith. Judith neemt de signalen echter pas echt serieus wanneer er op een avond een onbekende vrouw aan haar deur verschijnt die haar waarschuwt voor de praatjes die er over Annet het dorp rondgaan.
De signalen worden steeds duidelijker. Annet wordt gepest. Judith voelt verdriet, frustratie en uiteindelijk blinde woede. Zeker wanneer ze bij Karin niet over het gedrag van haar dochter Heleen kan praten en vanuit de school weinig begrip krijgt en ze zoekt een uitlaatklep. Dromen en werkelijkheid gaan geruisloos in elkaar over. Een noodlottig ongeval verandert alles. Kunnen dromen daadwerkelijk moorden?
Over de auteur
Fiona Hack (1972) werkt in Zeeuws Vlaanderen en woont in Goes. Eerder schreef zij enkele maatschappelijk geëngageerde kinder- en jeugdboeken. Met ‘Droommoord’ hoopt zij de lezer aan het denken te zetten over pestgedrag, de oorzaak ervan en over het feit of pesten op basisscholen wel correct wordt aangepakt.
Eerste reacties
De eerste reacties op ‘Droommoord’ zijn zeer enthousiast en inhoudelijk. Zo schrijft Renata Dekker: “Fiona wil een duidelijk signaal afgeven over wat pestgedrag doet met kinderen en hun ouders. Het hebben van een pestprotocol, waar vaak niet naar gehandeld wordt, levert dan weinig op. De communicatie met ouders hierover is van essentieel belang.”
En verder: “Fiona kaart een actueel onderwerp aan. Op een vlotte en zeer beeldende manier. Ik hou daar van”, “Ik bleef lezen...... “, “Het was de eerste kennismaking met Fiona Hack. Ik wil zeker meer boeken lezen”, “Dit boek is zeker een aanrader”, “De titel "Droommoord" roept vragen op, maar tijdens het lezen kan je er niet om heen. Het is ontluisterend wat er gebeurt en wat voor invloed het heeft op je kind, jezelf en de omgeving: PESTEN”, “Dit boek zou iedereen moeten lezen. Niet alleen ouders, maar ook kinderen, leerkrachten, directeuren van scholen etc.”
Tenslotte schreef vooraanstaand recensente, Anne Swart: "Droommoord" zet mij tot nadenken” en op boekensite Vrouwenthrillers valt te lezen: “ Droommoord is gedeeltelijk een biografisch verhaal, een verhaal dat indruk zal maken en waarbij de lezer ook duidelijk het belang zal proeven. Het maakt veel los tijdens het lezen, dat heeft Hack met haar pure schrijfstijl weten te bewerkstellingen.”
‘Droommoord’ van Fiona Hack is uitgegeven door Ambilicious LLP als 248 pagina’s tellende paperback en is te bestellen onder ISBN 9789493366329.