AMERSFOORT - Twee 20-jarige mannen uit Amersfoort en Bunschoten-Spakenburg die in april 2019 betrokken waren bij een vechtpartij in Amersfoort zijn veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de man uit Bunschoten-Spakenburg ook nog tot een dag gevangenisstraf. De vader van de tweelingbroers is vrijgesproken.
Geweld in vereniging
De vader en zijn twee zoons werken in een garagebedrijf in Amersfoort. Bijna twee jaar geleden – op 18 april 2019 – ontstaat een conflict tussen de vader en twee klanten van het bedrijf. Volgens de vader werd hij door één van de klanten bespuugd waarna zijn zoons erbij kwamen om zich met het conflict te bemoeien. Op het buitenterrein van de garage loopt het vervolgens uit de hand, zo is ook op camerabeelden te zien. De vader werkt één van de klanten naar de grond. Zijn zoons mishandelen vervolgens de klanten door hen te trappen en te slaan. De rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat de tweelingbroers zich schuldig hebben gemaakt aan geweld in vereniging. In het geval van de vader ligt dat anders. Hij heeft één van de klanten naar de grond gewerkt omdat deze man agressief werd en zo de-escalerend wilde optreden. De vader had niet het opzet om geweld te plegen.
Strafverzwarende omstandigheden
Op de camerabeelden is te zien dat de broers flink tekeer gaan op de klanten. De rechtbank rekent het hen zwaar aan dat zij één van de klanten hebben geslagen terwijl hij op de grond lag. Omdat het geweld plaatsvond op de buitenplaats van de garage – zichtbaar vanaf de openbare weg – tast het niet alleen het veiligheidsgevoel van de slachtoffers aan, maar ook van omstanders en andere klanten. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank onder andere gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd en naar eerdere veroordelingen van de tweelingbroers. Bij de man uit Amersfoort is sprake van een ernstige opstandige gedragsstoornis. In juli 2020 is hij ook al eens veroordeeld waarbij het jeugdstrafrecht is toegepast. De rechtbank gaat daarom in deze zaak ook uit van het jeugdstrafrecht. Bij openlijke geweldpleging wordt in de regel aan minderjarigen een werkstraf van 40 uur opgelegd. Omdat er in deze zaak sprake is van strafverzwarende omstandigheden, zoals het soort geweld en het feit dat hij eerder veroordeeld is, legt de rechtbank hem een werkstraf van 80 uur op. Voor zijn broer geldt dat de rechtbank niet uit gaat van het jeugdstrafrecht. Omdat hij eerder veroordeeld is tot een taakstraf voor een soortgelijke zaak heeft de wetgever bepaald dat alleen een taakstraf opleggen niet kan. Daarom moet hij ook 1 dag gevangenisstraf uitzitten.