ROTTERDAM - Tijdens enkele actiedagen die eind oktober en begin november plaatsvonden hield de politie vijftien verdachten aan op verdenking van diverse drugsgerelateerde delicten. Tijdens de aanhoudingen namen agenten verschillende soorten harddrugs, telefoons, dealerbenodigdheden, auto’s en scooters in beslag. Vijftien verdachten zijn aangehouden. Vier van hen zijn inmiddels via snelrecht berecht. Op 18 november vindt nog een snelrechtzitting plaats.
De politie hield de dealers tijdens hun ‘werkzaamheden’ op heterdaad aan. Bij hen werden verschillende soorten harddrugs (gebruikers hoeveelheden), geld, telefoons en dealerbenodigdheden aangetroffen en in beslag genomen. Ook werden auto’s en scooters die bij het dealen werden gebruikt, in beslag genomen. De aanhoudingen vonden plaats na maandenlang onderzoek in de wijken Hoograven en Kanaleneiland door de politie en het Openbaar Ministerie.
Snelrecht voor aangehouden verdachten
De eerste groep verdachten, in de leeftijd van 19 tot 28 jaar, is op 1 november tijdens een snelrechtzitting veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van twee tot tien maanden onvoorwaardelijk. Hun voorarrest werd verlengd dus de verdachten blijven vastzitten totdat hun straf is uitgezeten. Verder werd geld en drugs afgepakt.
Gezamenlijke aanpak Utrecht
Deze onderzoeken maken onderdeel uit van de aanpak van ondermijnende drugscriminaliteit waarin de politie, Openbaar Ministerie en de gemeente Utrecht gezamenlijk optrekken. Dit is een integrale aanpak: strafrechtelijk vervolgen gaat hand in hand met preventieve maatregelen. De gemeente werkt hierin samen met hulpverleners, ouders, scholen en buurtbewoners.
Burgemeester Dijksma: “Dankzij het snelle en kundige optreden van de politie konden deze verdachten worden opgepakt. Samen met de politie, het OM en partners pakken we drugscriminaliteit aan om onze jeugd en onze stad te beschermen. We zien namelijk een toename en een verharding van de drugscriminaliteit in Utrecht. We stellen grenzen, via bijvoorbeeld deze aanhoudingen. Maar minstens zo belangrijk is dat we mensen perspectief bieden op een mooi leven zonder criminaliteit. Bijvoorbeeld via lessen op school, job coaching, oudertrainingen en persoonlijke begeleiding van jongeren die al met één been in de drugscriminaliteit staan.”
Voorkomen dat jongeren in de drugshandel terecht komen
Eind 2020 vond er een soortgelijke actie plaats. Er werden toen ongeveer twintig straatdealers, die in Kanaleneiland hun werkgebied hadden, aangehouden, berecht en veroordeeld tot gevangenisstraffen oplopend tot tien maanden.
Bij deze actie viel op dat getuigen anoniem wilden blijven. Dat is niet voor niets, merkte de officier van justitie toen op. “Het is een harde wereld waar allerlei criminaliteit mee samenhangt en die grote maatschappelijke schade toebrengt, ook aan de gezondheid van mensen. Straatdealers zijn een belangrijke schakel in de keten van productie tot gebruiker.”Met de actie van de afgelopen weken geven politie en OM opnieuw het signaal af dat drugshandel niet loont en hard wordt aangepakt, om daarmee te waarschuwen tegen de verleiding van een criminele loopbaan. Daarnaast wordt jongeren die de eerste stappen hebben gezet in de drugshandel, de mogelijkheid geboden om hier weer uit te stappen door middel van het project ‘Jouw Uitweg’, als ze hiertoe echt gemotiveerd zijn.
Meld vermoedens van drugshandel
Door ondermijnende drugscriminaliteit gezamenlijk aan te pakken, kan de overheid niet alleen strafrechtelijk vervolgen, maar ook illegaal verkregen vermogen afpakken, panden sluiten, huurcontracten opzeggen en jongeren behoeden voor een criminele loopbaan. Zo maakt de overheid wijken en buurten weer veiliger. De overheid kan dit niet alleen. Bewoners en ondernemers worden daarom opgeroepen om vermoedens van drugshandel of –productie te melden. Dit kan via 0900 – 8844, anoniem via 0800 – 7000, of via de wijkagent.