De actiedag vonden plaats na maandenlang onderzoek door politie en Openbaar Ministerie Midden-Nederland in de wijken Hoograven en Kanaleneiland en maakt onderdeel uit van de Utrechtse integrale aanpak van ondermijnende drugscriminaliteit. Deze en andere actiedagen zijn niet alleen bedoeld om het straatdealen tegen te gaan, maar ook om jongeren te waarschuwen en te weerhouden om de drugshandel in te gaan. Jongeren die de verleiding niet hebben weerstaan, toch in de criminaliteit zijn beland en gemotiveerd zijn eruit te stappen, kunnen hierbij hulp krijgen.
De meesten van de vijf die gisteren op zitting stonden, gaven echter geen openheid van zaken. Ze bekenden voor zover ze er niet onderuit konden of legden vage verklaringen af. Dan rest er niets anders dan het verkeerde gedrag afstraffen, aldus de officier van justitie. Het lijkt misschien dat je makkelijk veel geld kunt verdienen met drugshandel, hield hij de verdachten voor, maar het moet duidelijk zijn dat drugshandel fout is en dat het niet loont. “Jongens die nog kunnen kiezen, moeten weten dat dealen niet wordt bestraft met een taakstraf maar dat je maanden de cel in gaat.”
Ook hebben de acties tot doel de wijken rustiger en veiliger te maken. Opvallend waren de reacties van buurtbewoners. Ze gaven aan zich niet veilig te voelen vanwege de drugshandel. “Altijd ruzie, altijd drukte met auto’s hier voor de deur”, vertelden ze de politie. Wie dergelijke overlast ervaart, doet er goed aan dit te melden bij de politie.
Op 1 november werden vier verdachten, aangehouden tijdens een soortgelijke actiedag in oktober voor straatdealen, veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee tot tien maanden. Ook eind vorig jaar werden straffen tot tien maanden opgelegd aan een groep straatdealers uit onder andere Kanaleneiland. Op de zitting gisteren vielen de vonnissen lager uit omdat de politierechter de verklaringen van afnemers over de dealperiode niet bruikbaar vond voor het bewijs.