Een groot deel van de verdachten werd op 28 en 29 maart op heterdaad betrapt op het dealen van cocaïne en heroïne. Daarnaast bestaat het bewijs tegen hen onder andere uit telefoongegevens, afgetapte gesprekken en aangetroffen harddrugs, geld en luxe goederen. Uit dat bewijs blijkt dat de mannen langere periodes harddrugs hebben gedeald, variërend van twee tot zeven maanden.
Zwaar straffen
Het Openbaar Ministerie (OM) neemt dit de verdachten zeer kwalijk omdat harddrugshandel een groot probleem is in Midden-Nederland, in het bijzonder in de stad Utrecht. Harddrugs zorgen niet alleen voor gezondheids- en verslavingsproblemen. “In het netwerk van drugscriminelen wordt veel geweld gebruikt, waar ook onschuldige mensen slachtoffer van worden”, aldus de officier van justitie. Daarom wordt handel in harddrugs, als het aan het OM ligt, zwaar bestraft.
De straffen die de officier van justitie tegen de verdachten eiste liggen tussen de zeven en twaalf maanden cel, soms deels voorwaardelijk. Daarnaast zijn na de aanhoudingen auto’s, telefoons, harddrugs, geld en luxe goederen in beslag genomen. Deze middelen zijn volgens het OM gebruikt voor de handel in harddrugs of verkregen door inkomsten uit de handel in harddrugs. Deze spullen moesten, wat het OM betreft, verbeurd worden verklaard.
Misdaad loont niet
Met de geëiste straffen en het afpakken van auto’s, geld en goederen wil het OM harddrugshandel afstraffen, maar ook voorkomen. De mensen rondom deze verdachten zagen dat zij snel geld verdienden, maar moeten zien dat misdaad niet loont. “Uit de straf die de rechter oplegt moet voor iedereen duidelijk worden dat harddrugshandel fout is”, vertelde de officier van justitie. “Dat het niet loont, zwaar wordt bestraft en dus geen aantrekkelijk verdienmodel is.”
De politierechter deed bij zes van de zeven verdachten direct uitspraak en veroordeelde hen tot gevangenisstraffen tussen de zes en tien maanden, waarvan sommige deels voorwaardelijk. Ook verklaarde de rechter de meeste in beslag genomen goederen verbeurd, waaronder auto’s die werden gebruikt bij de handel in harddrugs. In de zaak tegen de zevende verdachte doet de rechtbank binnen twee weken schriftelijk uitspraak.
Overige verdachten
Op 28 en 29 maart werden in totaal twaalf verdachten aangehouden op verdenking van harddrugshandel. Vijf daarvan zijn nog niet voor de rechter verschenen. Drie van hen zitten nog in voorlopige hechtenis en zullen later voor de rechter moeten verschijnen. Twee anderen zijn heengezonden, het OM zal op een later moment beslissen of ook zij worden vervolgd.