AMERSFOORT - Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tweeënhalf jaar cel geëist tegen een 43-jarige man uit Amersfoort. Hij wordt ervan verdacht voor een bedrag van ruim 240 duizend euro te hebben witgewassen. Ook wordt hij verdacht van drugsbezit. Tijdens het onderzoek zijn naast ruim 44 duizend euro aan cash, diverse auto’s, scooters en telefoons in beslag genomen. De rechtbank is verzocht dit beslag niet terug te geven en het verbeurd te verklaren.
Het onderzoek naar de Amersfoorter is in 2017 gestart naar aanleiding van TCI-informatie en na waarneming van verdachte transacties. Hoewel het dossier doorspekt is van aanwijzingen voor drugshandel door de verdachte is hiervoor geen hard juridisch bewijs gevonden. Wel is – in de visie van het Openbaar Ministerie – duidelijk geworden dat de verdachte in de periode tussen 2012 en 2018 veel meer geld heeft uitgegeven dan dat hij legaal heeft ontvangen. Daarmee acht de officier van justitie witwassen bewezen.
Geen legale herkomst geld
Om de omvang van het witwassen te berekenen is gekeken naar de hoeveelheid cash geld dat de verdachte uitgaf en bezat en de legale cash-inkomsten die daar tegenover stonden. Gebleken is dat de Amersfoorter veel cash geld uitgaf in het casino en aan auto’s, scooters, etentjes en haarimplantaten. Na zijn aanhouding werd bovendien ruim 44 duizend euro aan contant geld bij zoekingen gevonden. Berekend is dat verdachte in de betreffende periode over ruim 240 duizend euro meer aan contanten beschikte dan wat hij aan legale cash inkomsten heeft gehad. De verdachte heeft hier geen geloofwaardige verklaring voor gegeven. Het Openbaar Ministerie gaat er vanuit dat dit geld door het plegen van misdrijven is verkregen.
Drugsbezit
Na de aanhouding van de verdachte heeft de politie diverse goederen zoals meerdere luxe auto’s en twee pgp-telefoons in beslag genomen. Naast contant geld werd er bij de zoekingen ook een grote hoeveelheid ketamine en hasj aangetroffen. De verdachte is daarom ook vervolgd voor drugsbezit. Voor het ten laste gelegde plegen van voorbereidingshandelingen voor de productie van harddrugs is binnen het onderzoek geen bewijs gevonden. Hiervoor is dan ook vrijspraak gevraagd.
Ontneming van ruim acht ton aan criminele winst
Tijdens de zitting van vandaag heeft de officier van justitie aangekondigd om na een eventuele schuldigverklaring door de rechtbank ook een ontnemingsvordering in te zullen dienen. Deze ontnemingsvordering heeft als doel om de verdachte al het crimineel verkregen voordeel terug te laten betalen. Dit voordeel is vooralsnog berekend op ruim 820 duizend euro.
Ook partner vervolgd
Ook de voormalige partner van de 43-jarige Amersfoorter is vandaag vervolgd voor witwassen. Hoewel zij in de visie van het Openbaar Ministerie een ondergeschikte rol heeft gespeeld, moet zij weet gehad hebben van de strafbare feiten. Het stel leefde immers in luxe, terwijl er nauwelijks legale inkomsten waren. Daarbij heeft ze ook zelf diverse luxe goederen aangeschaft, zoals dure kleding en meubels. Tegen haar is een voorwaardelijke werkstraf van 60 uur geëist.
De rechtbank doet op 8 april uitspraak.