Het incident vindt plaats op 11 september 2023. Nadat de verdachte bij haar huis in Zeist vernielingen aanricht en brandsticht, wordt de vrouw vanwege haar verwarde toestand naar de huisartsenpost in Nieuwegein gebracht. Daar pakt ze uit haar tas een zakmes, waarmee ze drie slachtoffers aanvalt. De vrouw wordt direct na het incident aangehouden.
Verdachte wil vitale lichaamsdelen raken
Uit de verklaringen van verschillende aanwezigen en uit camerabeelden ontstaat een duidelijk beeld van de gebeurtenissen in de huisartsenpost. In de visie van het OM staat vast dat de verdachte een mes heeft getrokken en de slachtoffers aanviel. Daarbij is volgens het OM in alle drie de gevallen sprake van poging zware mishandeling, omdat de verdachte probeert om vitale lichaamsdelen te raken. Twee van de slachtoffers raken door het afweren uiteindelijk gewond aan hun arm of hand. “Het is niet aan de verdachte te danken dat het letsel relatief meevalt”, legt de officier van justitie uit.
Het derde slachtoffer wordt helemaal niet geraakt door het mes, maar komt wel te overlijden. Deze vrouw zit op het moment van de aanval in een rolstoel in de wachtkamer vanwege trombose in haar been. Als zij door de plotselinge aanval moet opstaan en wegrennen zakt zij in elkaar. Toegesneld personeel probeert het slachtoffer nog te reanimeren, maar de vrouw overlijdt. Uit de sectie blijkt dat dit komt door een dubbele longembolie, een bloedprop die de toevoer van bloed naar de longen blokkeert.
Longembolie gevolg van vluchten
In de visie van het OM is dit overlijden een gevolg van de aanval door de verdachte. Zo stelt een deskundige dat het aannemelijk is dat de bloedprop in het been van het slachtoffer, door de gebeurtenis in de wachtkamer is verplaatst. “Het slachtoffer voelde zich – enkel door de handelingen van verdachte – genoodzaakt uit de rolstoel op te staan en weg te vluchten”, vertelt de officier van justitie. “Dat maakt de verdachte tot een onmisbare schakel in de gebeurtenissen die tot het overlijden van het slachtoffer hebben geleid.”
Dit strafbare feit legt het OM ten laste als poging zware mishandeling, met de dood tot gevolg. Een uiterst trieste afloop, voor alle betrokkenen. “Het is zo wrang dat het slachtoffer naar de huisartsenpost ging omdat het fysiek niet goed met haar ging, maar uiteindelijk op die plek haar dood vond”, stelt de officier van justitie. “Haar kinderen moeten verder leven zonder hun moeder en zijn voor hun leven getraumatiseerd door de gebeurtenissen die plaatsvonden in deze wachtruimte.”
Sterk verminderd toerekeningsvatbaar
De verdachte zelf zat in de wachtruimte vanwege verward gedrag. Uit onderzoek naar de psychen van de verdachte blijkt dat zij onder andere lijdt aan schizofrenie. “Ook verdachte heeft dit vermoedelijk niet zo gewild”, vertelt de officier van justitie. “De vernieling en brandstichting van haar eigen woning passen ook geheel bij mensen met verward en onbegrepen gedrag. Een schreeuw om hulp.” Op advies van deskundigen worden de handelingen sterk verminderd aan haar toegerekend.
Ook wordt er bij het bepalen van de strafeis rekening gehouden met de kans op herhaling, die kans wordt door deskundigen als hoog ingeschat. Alles meewegende eist het Openbaar Ministerie voor poging tot zware mishandeling met de dood tot gevolg, twee keer poging zware mishandeling, brandstichting en twee vernielingen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar en de tbs-maatregel met dwangverpleging.
De rechtbank doet op 18 oktober uitspraak.