Het onderzoek dat leidde tot het oprollen van de organisatie gaat van start als een leverancier van aceton melding maakt van ongebruikelijke aankopen door een particulier. Ook maakt een bouwmarkt er melding van dat twee klanten herhaaldelijk de hele voorraad caustic soda opkopen. Omdat het bekend is dat deze stoffen als grondstoffen kunnen dienen voor synthetische drugs, trekt de politie kentekens na en worden er observaties uitgevoerd. Er volgt een uitgebreid onderzoek dat op 15 februari 2022 leidt tot zoekingen op onder meer drie adressen in Woerden. Negen verdachten worden die dag aangehouden. De politie treft in een woning aan de Henrik Ibsenweg in Woerden een operationeel crystal meth-lab aan. DAarnaast worden tijdens zoekingen onder meer ruim 25 kilogram pure crystal meth, halffabricaten en diverse goederen ten behoeve van de productie van synthetische drugs gevonden. Ook in een loods in Kerkdriel vindt de politie een week later ruim 40 kilo crystal meth en veel grondstoffen die aan de organisatie toegeschreven kunnen worden.
Criminele organisatie
Binnen het onderzoek heeft de politie een gedetailleerd beeld gekregen van wie er wanneer betrokken was bij de productie van de crystal meth en wie welke rol daarbij speelde. Hiervoor is onder andere de communicatie tussen de verdachten uitgebreid geanalyseerd en zijn financiële gegevens onderzocht. Ook is onder meer DNA-onderzoek naar sporen op aangetroffen goederen uitgevoerd, zijn er diverse getuigen gehoord en zijn camerabeelden uitvoerig bestudeerd. In totaal zijn twaalf personen als verdachte aangemerkt: negen mannen en drie vrouwen uit Woerden, Rotterdam, Zaltbommel, Zaandam, Schoonhoven, Klaaswaal en Almere.
De officieren van justitie achten op basis van het onderzoeksdossier wettig en overtuigend bewezen dat negen van de verdachten dermate structureel en georganiseerd hebben samengewerkt dat er sprake is van een criminele organisatie. De leden hebben zich in de visie van het Openbaar Ministerie daarbij in wisselende samenstelling schuldig gemaakt aan onder meer het bereiden en verkopen van methamfetamine, drugsbezit en witwassen. Wat betreft drie verdachten (mannen uit Almere, Schoonhoven en Zaandam) ziet het OM onvoldoende wettig en overtuigend bewijs in het dossier. Voor hen is om vrijspraak verzocht.
Eisen: Gevangenisstraffen, hoge boetes en verbeurdverklaring van koopwoning
De productie van crystal meth is om meerdere redenen een ernstig misdrijf. Het gebruik van de drug brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee en de ermee samenhangende verslavingsproblematiek heeft een ontwrichtende uitwerking op de betreffende gemeenschap. Ook is het zo dat de productie van synthetische drugs an sich grote risico’s met zich mee brengt – voor de criminelen zelf maar ook voor omwonenden - wat betreft ontploffingsgevaar en het ontstaan van giftige gassen. Dat de verdachten deze risico’s voor lief namen en hun financieel gewin belangrijker vonden, is zeer kwalijk. Bij het bepalen van de strafeisen is rekening gehouden met de rol die de verschillende verdachten hadden en de persoonlijke omstandigheden. Dit resulteerde in eisen variërend van drie jaar gevangenisstraf, de verbeurdverklaring van de woning aan de Henrik Ibsenweg in Woerden en een boete van 10.000 euro tot zeven jaar gevangenisstraf en een boete van 60.000 euro.
Vandaag was de laatste van een reeks inhoudelijke zittingsdagen en hoorden de laatste drie verdachten hun strafeis. De strafeisen tegen de andere verdachten zijn op 7, 8 en 12 februari al uitgesproken.