AMSERSFOORT - Een 16-jarige verdachte uit Amersfoort heeft op slinkse wijze meerdere mensen opgelicht. Met behulp van frauduleuze betaalverzoeken maakte de jongen hen veel geld afhandig. Maandag 5 juli werd de verdachte hiervoor van zijn bed gelicht door de politie.

De betaalfraude gebeurde via Facebook Marketplace, de handelsplaats van Facebook voor tweedehands artikelen. Op dit platform, waar de slachtoffers hun handelswaren aanboden, werden ze door een potentiële koper verleid om mee te werken aan ‘een laatste controle’. Via een betaalverzoek dachten de slachtoffers te voldoen aan een transactie van € 0,01. In werkelijkheid ging de link van het betaalverzoek naar een phishingsite om zo bankgegevens te stelen. Dit gaf de fraudeur volledige toegang tot de rekeningen van benadeelden. De verdachte voerde vervolgens via contactloos betalen transacties uit bij verschillende winkels in Amersfoort.

Aanhouding
ING en de politie werkten in deze zaak nauw samen. In het onderzoek kwam al snel een verdachte in beeld die verantwoordelijk lijkt te zijn voor het plegen van deze betaalverzoekfraude. De 16-jarige jongen uit Amersfoort werd maandag 5 juni gearresteerd. De verdachte is voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gegaan. Het onderzoek zet zich ondertussen voort en nieuwe aanhoudingen zijn niet uitgesloten.

Hoe kunt u betaalverzoekfraude voorkomen?
Ontvangt u het verzoek om 1 cent over te maken, zogenaamd om te laten zien dat u te vertrouwen bent? Trap er niet in. Ga niet met deze zogenaamde koper in zee en klik niet op de link.

Wilt u toch aan een betaalverzoek meewerken bij het verkopen van spullen, doe dat dan door gebruik te maken van uw eigen bankomgeving of app. Vul daar dan het bedrag van € 0,01 in en maak het over naar het rekeningnummer van de kopende partij. Zeg ook tegen de koper dat deze methode uw voorkeur heeft.

Vaak haakt een crimineel dan al af en onderneemt geen verdere actie. En anders blijft de 'schade' beperkt tot maximaal de overgemaakte eurocent.

Is het u toch overkomen?
Doe online aangifte en geef de politie zoveel mogelijk gegevens van de oplichter die u geld afhandig heeft gemaakt. Waarschuw ook uw bank, zodat er geen geld van uw rekening kan worden gehaald! Lees hier meer over oplichting via internet.