Belangrijke schakel
In deze zaak staan onderschepte chatgesprekken van chatdiensten Encrochat en Sky ECC centraal. Via deze diensten is het mogelijk om versleutelde berichten te versturen. Uit die berichten komt duidelijk het beeld naar voren dat de man uit De Meern een belangrijke schakel was in de internationale drugshandel. Hij zorgde ervoor dat partijen drugs werden toegelaten tot transporten naar en uit het buitenland. Ook gaf hij instructies voor het verpakken en de distributie van de partijen drugs én hield hij zich bezig met de financiële afhandeling. De man had niet alleen nauwe contacten in de havens van Antwerpen en Rotterdam. Hij beschikte ook over contacten met vissers die op open zee drugspakketten uit het water konden halen én met bedrijven die drugs over land vervoerden. De drugs zaten vaak verstopt tussen vis, bloemen en fruit.
‘Vullen’
Verdachte en drie anderen spraken in de versleutelde berichten met elkaar over “vullen”. De rechtbank gaat ervan uit dat het hier ging over het vullen van de transporten. Dat blijkt ook uit het feit dat gesproken werd over het vervoer van “stuks” “wit”, “bruin” en “dure”. Dit zijn allemaal aanduidingen voor hoeveelheden cocaïne en heroïne. Uit de chatgesprekken maakt de rechtbank op dat verdachte zich in 2020, samen met anderen, schuldig heeft gemaakt aan het exporteren van (in totaal) 324 kilogram cocaïne en heroïne naar Engeland, via Frankrijk. De rechtbank oordeelt dat de bijdrage van verdachte zonder twijfel van voldoende gewicht is om hem aan te merken als medepleger. Uit de chatgesprekken blijkt namelijk dat hij verantwoordelijk was voor het vullen van de transporten.
Lange gevangenisstraf
De verdachte heeft op de zittingen nauwelijks verantwoordelijkheid genomen voor zijn aandeel in de grootschalige internationale drugshandel. Hij heeft verklaard dat hij niet goed bezig is geweest, maar heeft dit op geen enkele manier verduidelijkt. Door geen inzicht te geven in zijn beweegredenen of op een andere manier blijk te geven van zelfreflectie is de rechtbank er niet gerust op dat de man in de toekomst niet opnieuw de fout in gaat. De man is namelijk al eerder veroordeeld voor vergelijkbare feiten. De strafbare feiten die hij tussen juli 2019 en maart 2021 pleegde, vielen binnen zijn proeftijd. De eerder opgelegde gevangenisstraf en proeftijd hebben hem er blijkbaar niet van weerhouden opnieuw de fout in te gaan. De rechtbank veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 10 jaar. Dit is conform de eis van de officier van justitie.