UTRECHT - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de eerste strafzaken tegen verdachten van de rellen rondom de voetbalwedstrijd tussen FC Utrecht – Go Ahead Eagles gevangenisstraffen geëist. Op 26 mei 2024 liep de situatie na de wedstrijd vreselijk uit de hand. De politie probeerde te voorkomen dat hooligans elkaar na de wedstrijd opzochten, maar werd daarbij geconfronteerd met zulk grof geweld dat zelfs waarschuwingsschoten moesten worden gelost. In totaal zullen de komende week 28 verdachten voorkomen. Op de eerste zittingsdag werden onder andere gevangenisstraffen van meer dan een jaar en locatieverboden geëist.

Het OM vindt dat alle verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan openlijke geweldpleging. De Mobiele Eenheid (ME) werd aangevallen met stenen, putdeksels en fietsen. Ook stewards, omstanders en politieagenten werden aangevallen. Daarbij werd er met zwaar vuurwerk gegooid. Ook vervolgt het OM alle verdachten voor de vernielingen die ze hebben aangericht aan politieauto’s, slagbomen, het stadion, een parkeergarage en de openbare weg. “ME’ers met jarenlange ervaring geven na afloop aan nog nooit zoveel agressie te hebben meegemaakt. Het voelde als oorlog” zegt de officier van justitie over het geweld dat door de hooligans is gebruikt.

Celstraffen en locatieverbod

De strafeisen voor deze verdachten lopen uiteen. De hoogst geëiste straf betreft een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Tegen de andere verdachten zijn eveneens gevangenisstraffen geëist, al dan niet deels voorwaardelijk en al dan niet met een taakstraf. Het OM vindt het verder noodzakelijk dat aan alle verdachten een locatieverbod wordt opgelegd, waarbij zij zich vijf jaar lang op dagen van thuiswedstrijden van FC Utrecht of andere activiteiten van de club niet in de buurt van het stadion mogen bevinden.

In enkele gevallen zijn er aanvullende verdenkingen. Zo acht het OM bewezen dat één verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan poging zware mishandeling, door een steen te gooien tegen het hoofd van een ME’er. Deze ME’er raakte buiten westen en liep licht hersenletsel en een hersenschudding op. “De bewuste steen was zo groot en scherp, en werd met zoveel kracht van een relatief korte afstand gegooid, dat uit de feiten kan worden opgemaakt dat verdachte de opzet had om de ME’er zwaar letsel toe te brengen. Ondersteuning daarvoor wordt gevonden in het gedrag van de verdachte nadat de ME’er op de grond valt”, namelijk juichen door de verdachte, aldus de officier van justitie. Tegen deze verdachte is de hoogste straf geëist, namelijk de 18 maanden celstraf zoals hiervoor genoemd.

Camerabeelden

Het bewijs blijkt volgens de officier van justitie onder andere uit camerabeelden en verklaringen van getuigen en slachtoffers. Na de rellen is direct een groot onderzoek gestart om de identiteit van de relschoppers te achterhalen. Uiteindelijk is een groot deel van de verdachten opgespoord, onder andere met behulp van camerabeelden en het tonen van beelden in opsporingsprogramma’s.

Schadevergoeding

In totaal is door 23 agenten schadevergoeding gevorderd. Deze houden verband met de ernst van het letsel, in veel gevallen gaat het om gehoorschade. Naast de persoonlijke schadevergoedingen zijn er ook vorderingen vanuit de politie, parkeergarage Q-park en stadion Galgenwaard voor de vernielingen. In totaal gaat het om een schadebedrag van 124.820,43 euro. Wat het OM betreft moeten deze schadeclaims hoofdelijk aan de verdachten worden opgelegd. De rechtbank zal op een later moment ingaan op deze vorderingen. Ook op de OM-hoorzittingen die volgend jaar plaats zullen vinden kunnen schadeclaims aan de orde komen.

Zittingen

De rechtbank Midden-Nederland heeft voor de inhoudelijke behandeling van de zaken drie volledige zittingsdagen uitgetrokken. Op 4, 6 en 13 december 2024 zullen in totaal 28 verdachten voorkomen. De zittingen zijn openbaar en dus toegankelijk voor publiek en pers. Op 13 december gaat het in twee gevallen echter om minderjarige verdachten, deze zaken zullen achter gesloten deuren worden behandeld. Een derde minderjarige verdachte komt pas in 2025 voor de rechter.

De overige 24 verdachten zullen worden opgeroepen voor een OM-hoorzitting in februari. Dit is een besloten zitting waarbij geen rechter aanwezig is. De officier van justitie kan dan zelf een strafbeschikking opleggen. Wanneer een verdachte in verzet gaat tegen de strafbeschikking kan de zaak alsnog aan een rechter worden voorgelegd.

Go Ahead Eagles

Van de in totaal 57 verdachten zijn vier verdachten supporters van Go Ahead Eagles. Zij worden vervolgd voor strafbare gedragingen voorafgaand aan de rellen, zoals het gooien van vuurwerk richting FC Utrechtsupporters. Deze strafzaken worden op een ander moment afgedaan.