UTRECHT - Donderdag 10 juni 2021 heeft de dierenpolitie in samenwerking met de dierenbescherming op basis van de Wet Dieren 48 huisdieren uit een woning in Utrecht gehaald. Dit werd gedaan in verband met hun slechte leefomstandigheden. Alle dieren zijn inmiddels veilig ondergebracht op een geheime locatie.


Het onderzoek startte naar aanleiding van een melding over een dode hond in het water. Op basis van meerdere signalen kwamen er verschillende adressen in beeld, waar huisdieren gehouden werden voor de fok. Met een machtiging tot binnentreden, zijn wij bij drie woningen binnen gegaan. In één woning troffen we de dieren in erbarmelijke omstandigheden aan. In samenwerking met een dierenarts werd geconstateerd dat ook de conditie van de dieren slecht was.

Onderzoek

In totaal trof de politie 47 honden aan en één ara. In de woning en tuin leefden de dieren in kleine kooien die ernstig vervuild waren. De dierenpolitie doet nader onderzoek. De eigenaar was tijdens de inval niet thuis en is niet aangehouden. Hij zal later worden gehoord. Bij twee andere woningen troffen wij ook dieren aan. De dierenbescherming heeft bij deze adressen een last onder dwangsom uitgereikt om te zorgen dat de situatie daar verbeterd wordt.

Zelf mogelijk een hondje gekocht?

Heeft u in de afgelopen maanden een klein hondje gekocht in Utrecht en heeft u het vermoeden dat dit hondje afkomstig is van één van deze fokkers? (Denk hierbij aan Chihuaha’s, Pomeranians, Boston terriër, Toy poedel en Shi tzu’s.) Maak dan via deze link een online melding. Stuur wel direct een foto van het hondje mee, anders kunnen wij uw melding niet in behandeling nemen. Vermeld bij uw melding procesnummer 2021180197.

Wet Dieren

In de Wet Dieren staat de intrinsieke waarde van het dier centraal. De regelgeving van de Wet Dieren waarborgt het welzijn en de gezondheid van dieren. Het dumpen, verwaarlozen, mishandelen en doden van een dier zijn misdrijven en daarmee strafbaar en dus zaken voor de politie.In de Wet Dieren zijn de vijf grondrechten voor dieren opgenomen. Dieren moeten:

- vrij zijn van dorst, honger en onjuiste voeding;

- vrij zijn van fysiek en fysiologisch ongerief;

- vrij zijn van pijn, verwondingen en ziektes;
- vrij zijn om het normale gedrag te kunnen uitoefenen;

- vrij zijn van angst en chronische stress.

Meer informatie over de Wet Dieren is ook te vinden op de website van het RVO Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

U kunt helpen!

Regelmatig worden dieren mishandeld of verwaarloosd. Vermoedt u dit? Bel dan 144. Ook kunt u dit online melden via dierenpolitie online. Kijk hier voor meer informatie over 144 en wat er met uw melding gebeurt.