UTRECHT - De politie heeft op zondagnacht 23 oktober een inval gedaan in een restaurant aan de Amsterdamsestraatweg. Op basis van verschillende meldingen, waaronder vanuit Meld Misdaad Anoniem, bestond het vermoeden dat er na sluitingstijd illegaal gegokt zou worden. Gezien de aangetroffen situatie is de gemeente geïnformeerd en ter plaatse gekomen.
Door het gehele pand lagen speelkaarten en was men druk aan het spelen. De aanwezigen, bijna 30 man verspreid over verschillende tafels, worden allen verdacht van illegaal gokken. Ze zijn verhoord en krijgen een proces verbaal. Bij een aantal van hen is een groot contant geldbedrag aangetroffen. In totaal is ongeveer 40.000 euro in beslag genomen. De recherche heeft het onderzoek in behandeling en doet nader onderzoek naar de rol en betrokkenheid van de aanwezige personen. Gemeente Utrecht heeft het pand per direct gesloten en beraadt zich op verdere bestuurlijke maatregelen.
Aanhouding
Een 59-jarige man uit Utrecht had bij de inval verdovende middelen op zak. Ook tijdens een doorzoeking in zijn woonhuis zijn verdovende middelen aangetroffen en weegschalen met sporen daarvan. De man is aangehouden wegens het overtreden van de Opiumwet.
Illegaal gokken
Illegaal gokken is oncontroleerbaar, gokkers hebben geen garantie op een eerlijk spel. Zij lopen bovendien het risico op een boete. Door gebrek aan toezicht is er een hoger risico op gokverslaving of gokken door minderjarigen. En er is geen zicht op geldstromen, die vaak aanzienlijk zijn. Mensen die geld inzetten, kunnen dat ongeregistreerd doen. Illegaal gokken wordt dan ook vaak gebruikt om crimineel geld wit te wassen. Gokken is alleen toegestaan met een vergunning vanuit de Wet op de Kansspelen.
Integrale aanpak op criminaliteit
Het is belangrijk dat de overheid één vuist maakt tegen ondermijnende criminaliteit. Politie, Openbaar Ministerie, gemeenten en andere partners zitten criminelen op alle mogelijke manieren dwars. Met strafrecht, bestuurlijke maatregelen, plukken van crimineel vermogen, privaatrecht, toezicht en preventie. Dat kan alleen samen met bewoners en ondernemers. Help ons uw wijk veiliger te maken. Ziet u vreemde, verontrustende zaken of zaken waarvan u denkt dat ze niet pluis zijn? Meld het dan bij de politie of gemeente.