MONTFOORT - Een drugslab in Montfoort in 2020 in zes zeecontainers, ingegraven onder een dikke laag klei. Er groeiden al struiken op en was dus ook vanuit de lucht niet zichtbaar. De ingang telkens aan het oog onttrokken en afgesloten door een zware graafmachine die er zand en puin voor schoof. Tegen drie verdachten, onder wie de inmiddels failliete eigenaar van het sloopbedrijf dat op het terrein actief was, eiste het OM vrijdag voor de rechtbank Den Bosch gevangenisstraffen van 8, 5, en 3 jaar.
De 60-jarige eigenaar is al eens vrijgesproken voor een drugslab in zijn loods. Volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket kan hij maar moeilijk afstand nemen van de criminaliteit. Het verweer van de verdachte bestond in de ogen van de officier uit onaannemelijke verklaringen. Hij eiste tegen hem een gevangenisstraf van 5 jaar en een geldboete van 6080 euro, de opbrengst van een inbeslaggenomen auto. Ook de grond van de verdachte is in beslag genomen. Het is de bedoeling dat uit de opbrengst opruimings- en saneringskosten voor de gemeente Montfoort worden betaald.
Op het strafblad van een 54-jarige medeverdachte staan eerdere veroordelingen voor de productie van synthetische drugs. Hij stond bovendien terecht voor een tweede drugslab in Harmelen, dat in juli 2019 is ontdekt. Hij is volgens het OM niet zomaar een laborant, maar een coördinerende ‘kok’ die beslissingen nam over de locatie en inrichting van het lab en het productieproces. Hij gaat als het aan het OM ligt 8 jaar de gevangenis in en zal ook een eerder opgelegde voorwaardelijke straf van een jaar moeten uitzitten. Deze voorwaardelijke straf heeft ook te maken met de productie van synthetische drugs in 2015.De derde verdachte zou het lab alleen hebben opgeruimd en schoongemaakt. De officier van justitie gelooft dat niet. De 51-jarige man is op heterdaad aangehouden bij de ontdekking en ontmanteling van het lab. Tegen hem eiste het OM vanwege zijn persoonlijke omstandigheden een wat gematigde gevangenisstraf van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, met bijzondere voorwaarden.
Grote schaal
In het drugslab, dat al in bedrijf was genomen, kon op professionele wijze en op grote schaal metamfetamine (crystal meth) worden geproduceerd. Op het terrein van het sloopbedrijf stonden ook nog andere zeecontainers met apparatuur en chemicaliën voor de drugsfabriek. Stroom en water werd geleverd via de hoofdaansluiting van de woning op het terrein. Met de elektriciteitsaansluiting in de woning was geknoeid. Er is bij de ontdekking en ontmanteling van het lab veel professionele apparatuur in beslag genomen. Daarnaast is veel drugsafval en ook chemicaliën, 96 liter metamfetamine-olie en ruim 4 kilogram zogenaamde metamfetamine ‘kristallen’ aangetroffen.
De verdachten hebben volgens de officier van justitie alleen oog gehad voor hun eigen financiële gewin. Zij gingen voorbij aan de schade voor het milieu en volksgezondheid en andere bijkomende gevolgen voor de samenleving zoals het geweld waarmee drugsproductie en –handel samengaan. Overigens is vermoedelijk vanuit dit lab geen crystal meth op de markt gekomen. De eerste lading ‘ice’ kon in beslag worden genomen, omdat politie en justitie op tijd hebben ingegrepen.
Ook in dit onderzoek zijn onderschepte EncroChat-berichten belangrijk voor het bewijs tegen de verdachten. De leden van de criminele organisatie, die verantwoordelijk was voor het lab, worden apart door het Landelijk Parket vervolgd.