UTRECHT - Vandaag heeft het hof een tussenuitspraak gedaan in de zaak tegen een 38-jarige vrouw uit Utrecht. Daarbij heeft het hof bepaald dat er aanvullend onderzoek moet worden gedaan naar de moedermelk van verdachte. Ook is nieuw psychologisch en psychiatrisch onderzoek naar verdachte nodig.

Poging moord dochtertje

Op 19 maart 2024 is de vrouw door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 11 jaar voor een poging moord op haar pasgeboren dochter. De vrouw wordt ervan verdacht dat zij in juni 2020 opzettelijk de door haar afgekolfde moedermelk heeft verdund en aangevuld met grote hoeveelheden loperamide, een middel tegen diarree. Dit had kunnen leiden tot de dood van haar pasgeboren dochter.


De verdachte ontkent dit. Zij stelt loperamide zelf in te nemen vanwege een darmaandoening. Volgens verdachte verklaart dit de aanwezigheid van loperamide in de moedermelk. Zij ontkent verder de moedermelk opzettelijk verdund te hebben.


Er zijn in deze zaak meerdere forensische onderzoeken gedaan naar mogelijke verklaringen voor de verdunning van de moedermelk en de aanwezige loperamide. De rechtbank kwam op basis van de onderzoeken tot de conclusie dat zowel het verdunningsmiddel als de loperamide niet via het lichaam van verdachte, maar van buitenaf door verdachte moeten zijn toegevoegd.


De verdachte is tegen deze veroordeling in hoger beroep gegaan.

Toebrengen zwaar lichamelijk letsel zoontje

Behalve naar de gebeurtenissen rondom de dochter is ook naar de situatie van de oudere zoon gekeken. De vrouw wordt ook verdacht van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan haar zoon in de periode 2016-2020. Zij zou hem onder meer opzettelijk onvoldoende voeding hebben gegeven, opzettelijk onvoldoende hygiënisch hebben gehandeld en onnodig vaak darmspoelingen hebben gegeven. Hierdoor groeide het zoontje onvoldoende en kreeg hij ernstige gezondheidsproblemen. De rechtbank heeft verdachte vrijgesproken van dit feit, omdat – kort gezegd – de onderliggende feiten onvoldoende geobjectiveerd konden worden.


Het Openbaar Ministerie is tegen deze vrijspraak in hoger beroep gegaan.

Onderzoekswensen

Het hof heeft op 29 november 2024 een zogeheten regiezitting gehouden. Daarbij zijn de onderzoekswensen van de verdediging en het Openbaar Ministerie besproken. Ook heeft het hof zelf enkele mogelijkheden tot nader onderzoek op tafel gelegd.


Aanvullend onderzoek moedermelk

In het tussenarrest van vandaag heeft het hof bepaald dat er aanvullend forensisch onderzoek zal worden gedaan naar de monsters moedermelk, die nog steeds beschikbaar zijn. Het hof wil graag weten of verder uitgezocht kan worden of de loperamide al dan niet via het lichaam van de vrouw in de moedermelk terecht is gekomen of van buiten.

Nieuw psychologisch en psychiatrisch onderzoek

Verder heeft het hof een nieuw psychologisch en psychiatrisch onderzoek naar verdachte gelast. De vorige onderzoekers waren van oordeel dat verdachte volledig toerekeningsvatbaar was. Zij hadden echter niet de beschikking over het gehele patiëntendossier van verdachte. Verdachte was eerder opgenomen op de afdeling psychiatrie van het Radboud UMC. Daar zouden aanwijzingen zijn geweest dat verdachte destijds aan een postnatale psychose leed. Volgens door verdachte eerder zelf ingeschakelde deskundigen zou zij toen volledig ontoerekeningsvatbaar zijn geweest.

Verloop van de procedure

Het hof heeft de verdere behandeling van de zaak aangehouden. De zaak zal naar verwachting in de loop van 2025 inhoudelijk worden behandeld. De verdachte werd al eerder door het hof onder voorwaarden geschorst uit de voorlopige hechtenis.