UTRECHT - Maandag 7 oktober werden elf personen ontboden op het bureau aan de Kaap Hoorndreef, omdat zij ervan verdacht worden hun rekening te laten gebruiken voor het witwassen van crimineel geld. Deze zogeheten ‘Geldezel Actiedag’ werd georganiseerd door basisteam Utrecht-Noord.


Geldezel, money mule of katvanger, dit zijn allemaal termen voor mensen die door criminelen geronseld worden om tegen een beloning hun betaalpas en pincode ter beschikking te stellen. Via hun bankrekening kunnen criminelen het geld dat ze stelen met bijvoorbeeld bankhelpdeskfraude witwassen of wegsluizen. Deze geldezels spelen een belangrijke rol in het voortbestaan van criminele samenwerkingsverbanden.

Resultaten

Van de elf mensen die waren uitgenodigd om zich op het bureau te melden, zijn er tien langs geweest.
De verdachten werden verhoord door politie en OM en er was er een medewerker van de reclassering aanwezig, omdat het in deze zaken vaak gaat om kwetsbare verdachten, zodat de hulpverlening direct in gang gezet kon worden. Alle tien zaken zijn afgehandeld en kon er direct een passende afdoening gegeven worden. De strafbeschikkingen bestonden onder andere uit een taakstraf en oplegging van de verplichting om de schade te vergoeden.

Signaal

De politie geeft met deze actiedag het signaal af dat geldezels niet ongestraft hun gang kunnen gaan. Ze kunnen via hun bankrekening en de daaraan gekoppelde persoonlijke gegevens vrij eenvoudig opgespoord worden. Deze actiedag zal met enige regelmaat terugkomen.

Word geen geldezel

Je stelt je bankrekening beschikbaar in ruil voor geld of dure spullen. Het is te mooi om waar te zijn en je komt van een koude kermis thuis. Je faciliteert oplichters en de pakkans is bij jou het grootst. Je bent altijd traceerbaar, met alle gevolgen van dien, zoals het niet kunnen krijgen van een hypotheek of in de schulden terecht komen. Word daarom geen geldezel! Geef nooit je pinpas af en neem nooit geld op in opdracht van iemand anders. Word je benaderd? Neem contact op met de politie, dat kan ook anoniem.