SOEST - Het Openbaar Ministerie heeft vandaag dertien jaar gevangenisstraf geëist tegen een 30-jarige man uit Soest die ervan verdacht wordt in augustus 2017 zijn bovenbuurman om het leven te hebben gebracht. Hij wordt verdacht van doodslag. De verdachte zelf was niet aanwezig bij het proces. Hij is direct na de doodslag via België naar zijn geboorteland Azerbeidzjan gevlucht en verblijft daar vermoedelijk nog altijd. Azerbeidzjan levert geen onderdanen uit. De verdachte staat internationaal gesignaleerd.
Op 12 augustus 2017 treffen ongeruste familieleden hun dierbare levenloos aan in zijn appartement aan de Weegbreestraat in Soest. Duidelijk is dat er een gruwelijke misdaad heeft plaats gevonden. Onderzoek zou later uitwijzen dat er onder meer 67 keer op het lichaam was ingestoken en dat het slachtoffer gewurgd, gestompt en geslagen was. De politie start direct onder leiding van het Openbaar Ministerie een grootschalig opsporingsonderzoek.
In de woning treft de politie een grote hoeveelheid bloedsporen aan. Met specialistische technieken weten rechercheurs ook buiten de woning bloedsporen te traceren. Deze leiden naar de voordeur van de onderburen. Ook in de woning van de onderburen wordt bloed van het slachtoffer aangetroffen. De schoenzoolafdrukken die in het appartement van het slachtoffer worden waargenomen, blijken wat betreft maat en profiel te passen bij de sportschoenen zoals de 30-jarige benedenbuurman die draagt.
Vergroot afbeelding Een van de in bloed achter gelaten schoenzoolsporen in het appartement van het slachtoffer leidt naar de badkamer. Op de kraan in die badkamer wordt naast DNA van het slachtoffer het DNA van een dan onbekende man gevonden. Als dit DNA later vergeleken wordt met dat van de inmiddels in Azerbeidzjan verblijvende benedenbuurman, volgt er een match.
Ook is uit het onderzoek een mogelijk motief gebleken. De verdachte en het slachtoffer hadden al vaker ruzie over geluidsoverlast. Politieagenten die het lichaam die ochtend aantroffen, constateerden dat er luide muziek op stond. Of dit daadwerkelijk de aanleiding is geweest, is niet met zekerheid te zeggen. Het slachtoffer kan het immers niet navertellen en de verdachte is vanwege zijn vlucht naar het buitenland nooit verhoord kunnen worden.
Het Openbaar Ministerie ziet in onder meer de bloedsporen en de DNA-match het bewijs dat de verdachte verantwoordelijk is voor doodslag op het slachtoffer. De overtuiging dat hij de dader is, wordt gesterkt door afgeluisterde gesprekken tussen familieleden van de verdachte. Zij hebben het in die gesprekken over wat verdachte gedaan heeft en over het wegmaken van het mes waarmee gestoken is. Uit het onderzoek blijkt niet dat de verdachte een vooropgezet plan heeft gehad. De officier van justitie heeft daarom vrijspraak gevraagd voor moord met voorbedachte rade.
Uit het onderzoek blijkt dat er aanwijzingen zijn dat de verdachte met psychische problematiek kampte. Omdat de verdachte naar het buitenland gevlucht is, heeft er echter geen persoonlijkheidsonderzoek plaats kunnen vinden. Of er daadwerkelijk sprake is van psychische problematiek kon daarom ook niet vastgesteld worden. Het Openbaar Ministerie houdt in de strafeis geen rekening met een eventuele verminderde toerekeningsvatbaarheid. De verdachte onttrekt zich immers bewust aan het onderzoek door naar het buitenland te vluchten en daar te blijven. “Verdachte heeft het zelf onmogelijk gemaakt dat hij kon worden onderzocht en dus zijn de gevolgen hiervan ook voor hem. Het kan en mag ook niet zo zijn dat een verdachte van zo’n ernstig delict vlucht en dan vanwege die vlucht onder zijn straf uitkomt omdat wij te weinig over hem zouden weten”, aldus de officier van justitie.
De officier van justitie heeft de rechtbank verzocht de verdachte te verplichten een schadevergoeding van in totaal ruim 47 duizend euro te betalen aan de twee kinderen van het slachtoffer.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak. Mocht het komen tot een veroordeling tot een gevangenisstraf dan zal het Openbaar Ministerie zich inspannen om deze straf ten uitvoering te laten leggen. Daarbij zal ook gekeken worden naar de mogelijkheden om een eventuele gevangenisstraf in Azerbeidzjan te laten uitzitten.