UTRECHT - Het Openbaar Ministerie heeft gevangenisstraffen variërend van 200 dagen tot acht jaar geëist tegen vijf mannen en een vrouw in de leeftijd van 27 tot en met 37 jaar. De verdachten zijn afkomstig uit Houten, Nieuwegein, Benschop en Vleuten. Ze worden ervan verdacht zich bezig te hebben gehouden met georganiseerde drugshandel.


In het kader van het onderzoek heeft de politie de verdachten onder meer geobserveerd en hun onderlinge communicatie onderzocht. Dit leidde op 16 mei 2020 tot een actiedag waarbij zoekingen in panden in Benschop, Nieuwegein en Houten plaatsvonden. Hierbij werden diverse soorten harddrugs en softdrugs, waaronder cocaïne, gevonden. Ook in de kleding van de aangehouden verdachten werden handelshoeveelheden verdovende middelen aangetroffen. Vier van de aangehouden verdachten zitten nog altijd in voorarrest.

Uit onder meer verklaringen van diverse afnemers blijkt dat de groep van 16 november 2019 tot en met 16 mei 2020 drugs heeft verhandeld. Omdat er hierbij sprake was van een georganiseerde en duurzame samenwerking tussen de verdachten is hen ook deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd.

Georganiseerde drugshandel is een ernstig strafbaar feit. Drugs hebben grote schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid en drugscriminaliteit heeft een sterk ontwrichtend effect op de samenleving. Tegen de hoofdverdachte, een 37-jarige man uit Nieuwegein eiste de officier van justitie daarom een onvoorwaardelijke celstraf van acht jaar. Tegen de andere verdachten werden gevangenisstraffen van 200 dagen tot twee jaar geëist, deels voorwaardelijk. Tegen twee verdachten is aanvullend ook een werkstraf van respectievelijk 150 en 240 uur geëist.

Bij het bepalen van de strafeisen is rekening gehouden met de rol die de afzonderlijke verdachten binnen de organisatie hebben vervuld, hun persoonlijke omstandigheden en hun strafblad. Daarnaast zijn twee verdachten ook vervolgd voor meineed, omdat zij onder ede gelogen zouden hebben over de rol van de hoofdverdachte. Ook dat is meegenomen in hun strafeis.

Het Openbaar Ministerie wil dat de verdachten het geld dat ze illegaal hebben verdiend inleveren. Er wordt daarom nog berekend hoeveel de drugshandel ieder van hen heeft opgeleverd, waarna een ontnemingsvordering zal worden ingediend.

Drie van de verdachten hoorden vandaag de strafeis. Voor de drie anderen was dat gisteren al het geval. De rechtbank doet op 26 november uitspraak.