De man uit Bergambacht was werkzaam bij de gemeente Lopik. Daarnaast was hij betrokken bij een bedrijf van een 61-jarige medeverdachte. De gemeente Lopik huurde het bedrijf in voor rioolwerkzaamheden. De twee verdachten hebben jarenlang facturen vervalst door veel meer uren te factureren dan dat er daadwerkelijk gewerkt is. Als budgethouder bij de gemeente kon de 43-jarige man de facturen goedkeuren. Ditzelfde geldt voor materialen, er werden veel meer kosten in rekening gebracht dan dat er daadwerkelijk gemaakt is. Zo stuurde het bedrijf een rekening van 75,- euro voor een deksel, terwijl het bedrijf de deksel geleverd kreeg voor 3,25 euro. Daarnaast heeft de man, nadat hij uit dienst was bij de gemeente, geprobeerd om in te loggen in een systeem dat het beheer van het riool van de gemeente regelt. Met zijn laptop is geprobeerd in te loggen onder zijn gebruikersnaam, terwijl zijn account al was verwijderd. Volgens de man was het niet hij, maar iemand anders die probeerde in te loggen op zijn laptop. Hij heeft aangifte gedaan van diefstal van zijn laptop. De rechtbank gelooft dit niet. Bij de aangifte vertelde hij dat zijn laptop op 6 maart 2019 is gestolen, terwijl de laptop tijdens de inlogpoging op 24 maart nog verbonden was met zijn mobiele telefoon.
Gemeenschapsgeld ten onrechte betaald
Beide mannen hebben op listige wijze misbruik gemaakt van de situatie. De rechtbank rekent het verdachte aan dat door zijn handelen grove inbreuk is gemaakt op het vertrouwen dat in het maatschappelijk verkeer in facturen moet kunnen worden gesteld. Bovendien zijn er grote sommen aan gemeenschapsgeld ten onrechte betaald en heeft de gemeente Lopik daardoor grote financiële schade geleden. Op de tenlastelegging worden slechts een beperkt aantal facturen vermeld, maar uit het dossier blijkt overduidelijk dat het meer facturen betreft.
Strafmaat
Op het plegen van valsheid in geschrifte worden doorgaans gevangenisstraffen van 2 tot 5 maanden opgelegd. De 43-jarige man heeft zich naast de oplichting ook schuldig gemaakt aan computervredebreuk, het doen van een valse aangifte en verduistering van een tablet van de gemeente Lopik. Vanwege de vele feiten en de lange periode waarin deze gepleegd zijn vindt de rechtbank het niet gepast om deels een taakstraf op te leggen. Daarom veroordeelt de rechtbank hem tot een gevangenisstraf van 6 maanden waarvan 2 voorwaardelijk. De 61-jarige man uit Dedemsvaart die eigenaar was van het bedrijf en samen met hem de gemeente oplichtte is veroordeeld tot een celstraf van 4 maanden, waarvan 2 voorwaardelijk.