MAARSBERGEN - De rechtbank veroordeelt een 25– jarige man uit Maarsbergen tot een celstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Daarbij krijgt de man een rijontzegging van 3 jaar, waarvan 1 voorwaardelijk. De man veroorzaakte op 27 augustus 2021 een auto-ongeluk tussen Lunteren en Ede. Bij dat ongeluk kwam een tegemoetkomende automobilist te overlijden en raakten inzittenden van de auto van de man zwaargewond.

Het ongeluk veroorzaakte enorm leed bij de nabestaanden van het overleden slachtoffer en bij de inzittenden van de auto waarvan de man de bestuurder was. Ook het leven van de man is door het ongeluk voor altijd ingrijpend veranderd. In deze zaak staat de vraag centraal in hoeverre de aanrijding – die niemand heeft gewild – aan de schuld van de man is te wijten.

Onvoorzichtig en onoplettend
De rechtbank oordeelt dat de aanrijding door de man is veroorzaakt, omdat hij zeer onvoorzichtig en onoplettend is geweest. Hij kwam - doordat hij kennelijk niet voldoende aandacht had voor het overige verkeer - in een flauwe bocht op de verkeerde weghelft terecht. Daar botste zijn auto frontaal op een tegemoetkomende auto. Volgens de rechtbank staat vast dat de man veel harder reed dan op de weg was toegestaan. Daarmee zorgde hij voor een onveilige situatie. Daarbij had hij meer alcohol op dan wettelijk is toegestaan.

Strafbepaling
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening met de verschrikkelijke gevolgen van het ongeluk. De tegenligger overleefde het ongeval niet, terwijl de inzittenden van de auto van de man zwaargewond raakten. Daarnaast kijkt de rechtbank naar de zwaarte van de schuld en houdt ze rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man. Aan de andere kant weegt de rechtbank ook mee dat hij een jonge man is die spijt laat zien over het leed wat hij veroorzaakte. Hij zal het ongeluk en de ernstige gevolgen de rest van zijn leven moeten meedragen.

Gevangenisstraf en ontzegging rijbevoegdheid
Dit is een zaak met alleen maar verliezers. Voor alle betrokkenen is hun leven ingrijpend veranderd. Geen enkele straf kan recht doen aan het leed van de nabestaanden en slachtoffers. Bij het bepalen van de straf kijkt de rechtbank naar straffen die in vergelijkbare zaken worden opgelegd. De Officier van Justitie hanteert zijn eigen richtlijnen. Daardoor komt de rechtbank tot een andere strafoplegging dan door de officier geëist.

De rechtbank vindt dat de man een gevangenisstraf verdient. Daarbij legt de rechtbank een langdurige rijontzegging op (een verbod op om auto’s en andere motorrijtuigen te besturen). Een deel van de straf legt de rechtbank voorwaardelijk op. Zo kan de man laten zien dat hij geleerd heeft van wat er is gebeurd. Voor het voorwaardelijke deel van zowel de celstraf als rijontzegging geldt een proeftijd van 3 jaar.