De winkeldiefstal vond plaats op 14 maart 2020 bij de Plus aan de Boerhaaveweg. Om ongeveer twaalf uur verliet de man met een volle boodschappentas de supermarkt zonder af te rekenen. Ruim een half uur later kwam hij terug in de winkel. Hij werd herkend en aangesproken op de winkeldiefstal. Een aantal winkelmedewerkers hield de man staande en bracht hem naar de kantine. Aanvankelijk verliep dit rustig maar toen de man wilde bellen en dit niet mocht werd de man opstandig. Hij haalde een mes tevoorschijn en stak een van de winkelmedewerkers. Toen een ander tussenbeide wilde komen, stak hij deze ook. Op zijn vlucht de winkel uit, schopte hij een vrouw tegen haar been. Vervolgens reed weg op zijn scooter.
Om hem op te sporen werd een foto van de camerabeelden in de supermarkt verspreid onder agenten. Deze beelden werden ook getoond aan bezoekers van de moskee aan de Finpadlaan. Kort daarna meldde personeel van de moskee dat de gezochte man zich inmiddels in de moskee bevond. Daar werd de verdachte, een inmiddels 49-jarige man uit IJsselstein, aangehouden. Hij verklaarde de diefstal te hebben gepleegd uit geldgebrek. Hij had een mes meegenomen om zich te verdedigen als zich problemen zouden voordoen. Uit angst dat de medewerkers hem iets aan zouden doen, had hij gestoken.
De twee medewerkers hadden beiden een klaplong en een van hen raakte ernstig gewond aan zijn pols. Beiden moesten geopereerd worden en ook de familie en partners verkeerden toen in onzekerheid of ze hen nog levend zouden terugzien. Nog altijd ondervinden ze de psychische en fysieke gevolgen, zo bleek uit hun verklaringen tijdens de zitting. De medewerker die in zijn pols was gestoken, is nog altijd volledig arbeidsongeschikt.
De verdachte is uitgebreid onderzocht, onder andere in het Pieter Baan Centrum. De onderzoekers geven aan dat de verdachte kampt met acculturatieproblemen – psychische problematiek in combinatie met aanpassingsmoeilijkheden in de nieuwe cultuur - die zich uiten in wantrouwend en gevaarlijk gedrag, en toenemende agressie. De kans op herhaling is groot. Om die reden is behandeling nodig. De officier van justitie neemt dit advies over. Van belang is dat er voldoende waarborgen zijn voor de maatschappij. Gezien de ‘ontzettend zorgelijke’ problematiek, het gebrek aan inzicht en de onwil voor behandeling bij de verdachte, is een streng kader nodig, stelde hij. Ook moet er nader onderzoek worden gedaan naar de genoemde acculturatieproblematiek door een gespecialiseerde kliniek zodat daarna behandeling mogelijk is. Dit alles maakt dat de officier van justitie zes jaar gevangenisstraf eiste als vergelding voor de feiten en de maatregel van tbs met dwangverpleging als beveiliging voor de maatschappij.