AMERSFOORT - Tegen een 40-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is vandaag een gevangenisstraf van zes jaar en tbs met dwangverpleging geëist voor aanranding en poging doodslag op het Sabapad in Amersfoort.
In de avond van 8 september 2020, tussen half tien en kwart over tien ’s avonds, werd een vrouw door de man op dreigende manier benaderd, zij wist op haar fiets te vluchten. Een andere vrouw werd door hem vastgepakt en mishandeld. Hij sloeg zijn arm om haar keel en drukte zijn hand op haar mond. Zij raakte hierdoor geregeld buiten bewustzijn. Hij trok haar de bosjes in, deed haar kleren omhoog, stompte haar met kracht in haar buik en zei: ‘zeg dat je van mij bent’. Toen zij bijkwam, was haar fiets weg. De man wordt zodoende verdacht van poging doodslag, aanranding, diefstal van een fiets en wederrechtelijke vrijheidsberoving. De man werd op 9 september aangehouden en heeft sinds die tijd vastgezeten.
Tijdens de eerdere inhoudelijke behandeling verklaarde hij zich het incident niet te herinneren. Hij dacht dat hij was aangevallen door een man en met hem had gevochten. Uit angst was hij met de fiets van het slachtoffer gevlucht. Verklaringen van getuigen bevestigen echter de lezing van het slachtoffer en niet die van de verdachte. Uit het persoonlijkheidsonderzoek kwam naar voren dat de man die dag in een psychose verkeerde door drugsgebruik in combinatie met drank en medicijnen. Hij heeft een antisociale persoonlijkheidsstoornis. ‘Dit brengt het risico mee dat de verdachte gedreven wordt vanuit egocentrisme, opportunisme en een hang naar onmiddellijke behoeftebevrediging, zonder dat hij daarbij voldoende wordt geremd door een gewetensfunctie’, zo wordt gerapporteerd. Het recidiverisico is hoog. Al met al adviseren de deskundigen hem te zien als verminderd toerekeningsvatbaar. De man was eerder veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar en tbs met dwangverpleging voor doodslag in Enschede in 2010. Hij was in mei van dit jaar voorwaardelijk in vrijheid gesteld en liep nog in een proeftijd. “Hij kan het duidelijk niet aan om buiten de muren van een kliniek te leven”, concludeerde de officier van justitie. Voor het slachtoffer was het een vreselijke ervaring: “het ergste wat een vrouw kan overkomen”. Ze was bang verkracht te worden en heeft gevreesd voor haar leven. Ze heeft er psychisch heel veel last aan overgehouden.
Alles overwegende eiste de officier van justitie dat de verdachte weer tbs met dwangverpleging krijgt opgelegd. Daarnaast is een gevangenisstraf van zes jaar op zijn plaats als vergelding voor de feiten die de officier allemaal bewezen vond. Ook moet de voorlopige invrijheidsstelling worden ingetrokken. Tenslotte vroeg ze de vordering van het slachtoffer, zowel materieel als immaterieel, geheel toe te wijzen. De rechtbank doet op vrijdag 21 mei uitspraak.