AMSTERDAM/UTRECHT - Diepgevroren kipproducten zouden vermoedelijk door vier verdachten als deklading worden gebruikt bij de uitvoer van cocaïne naar Italië. Zo ver kwam het niet. De vier mannen werden voortijdig gearresteerd en de partij cocaïne werd in beslag genomen. Vandaag stond het viertal voor de rechter in Amsterdam. Het Landelijk Parket eiste tegen allen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 4 jaren, wegens het opzettelijk aanwezig hebben van de cocaïne en de poging tot uitvoer en voorbereidingshandelingen daartoe.
De verdachten zijn een 28-jarige en 59-jarige man uit Amsterdam, een 62-jarige man uit Utrecht en een Italiaan van 39 jaar.
Onderzoek
Het team Dienst Infra van de Landelijke Eenheid van de politie ontving, uit een ander onderzoek, informatie dat op 8 maart 2021 de bestuurder van een vrachtauto met Italiaans kenteken onder weg zou zijn naar een bestuurder van een grijze Renault Twingo om vervolgens op een andere locatie verdovende middelen te ontvangen. Tijdens een observatie van de politie werd die ontmoeting tussen beide chauffeurs inderdaad gezien. Vervolgens reden beide voertuigen richting een bedrijfspand in Cruquius. Daar werden vijf pallets met witte dozen met een heftruck uit de vrachtwagen gehaald en in het bedrijfspand geplaatst, zo namen observanten van de politie waar. Daarna werd gezien dat er een pallet in de vrachtwagen werd geplaatst en dat de deuren van de vrachtwagen werden gesloten.
Op dat moment is er ingegrepen. Het vermoeden op dat moment was dat de verdovende middelen mogelijk in de vrachtwagen waren geplaatst, door het laden van die pallet. Later is vastgesteld dat de cocaïne, in totaal ongeveer 125 kilo, zich nog in het bedrijfspand bevond en nog in de deklading bevroren kipproducten verstopt moest worden. Overigens stond op de vrachtbrief vermeld dat de lading diepgevroren kipproducten vanuit Barneveld naar Italië moest worden vervoerd. Cruquius was geen bestemming.
Bij het bedrijfspand werden vier mannen aangehouden. Twee Nederlanders een de Italiaanse vrachtwagenchauffeur bevonden zich ten tijde van de aanhouding in het bedrijfspand. Het observatieteam had gezien dat de vierde man ten tijde van het lossen en laden van de vrachtwagen naast en achter de vrachtwagen aan het vegen was. Hij werd buiten het bedrijfspand aangehouden. Opvallend is dat alle verdachten tijdens de aanhouding alleen een zogenoemde encrypted PGP-telefoon (Pretty Good Privacy) bij zich droegen.
Doorzoeking
Behoudens de pallets met diepgevroren kipproducten uit Barneveld, zeven big shoppers (met de cocaïne, in 125 blokken), werkhandschoenen en een jas (met DNA van de verdachten) en wat bouwmaterialen waren er geen andere goederen in het bedrijfspand opgeslagen. Ook was er geen sprake van zichtbare bedrijfsactiviteiten. Het bedrijfspand had geen voorziening (koelcel) voor de opslag van diepgevroren producten. Het Openbaar Ministerie concludeert dat het dus de bedoeling was dat de pallets met diepvriesproducten slechts korte tijd in dit pand zouden staan.
In de laadruimte van de vrachtauto werden diverse pallets met diepgevroren kipproducten aangetroffen. De verpakkingen kwamen qua vorm en uiterlijk overeen met de verpakkingen die op de pallets in het bedrijfspand zijn aangetroffen. In geen van deze verpakkingen is cocaïne aangetroffen.
Het Openbaar Ministerie is van oordeel dat het de bedoeling was de cocaïne te verstoppen in de pallets met dozen bevroren kip, die in het bedrijfspand waren gebracht. Uit de vrachtpapieren kan worden afgeleid dat de cocaïne in de deklading naar een bestemming ten zuidoosten van Florence in Italië moest worden gebracht.
Ernstige strafbare feiten
De vier verdachten hebben zich schuldig gemaakt aan ernstige strafbare feiten, zo concludeert het OM. Cocaïne is een middel dat schadelijk is voor de volksgezondheid en voor onze samenleving. De verstrekkende gevolgen van de internationale handel in cocaïne en de enorme winsten die daarmee worden behaald zijn op diverse vlakken zijn voelbaar in onze samenleving. De verdachten hebben voor deze schadelijke gevolgen geen oog gehad. Er is enkel oog geweest voor het eigen financieel gewin.
Voor de strafmaat is uiteraard van belang dat het gaat om een grote hoeveelheid cocaïne. Buiten het gewicht van de aangetroffen hoeveelheid cocaïne, zijn voor het OM ook de professionaliteit en organisatie van deze smokkel van belang. Er was een bedrijfspand gehuurd om de smokkel te faciliteren. Dat pand werd gebruikt voor de opslag van de cocaïne. Voorts was er een transportmiddel en een deklading beschikbaar voor het transport van de cocaïne.
De verdachten hadden de beschikking over encrypted telefoons, hoofzakelijk in gebruik bij criminelen, om afgeschermd mee te kunnen communiceren. Dit alles wijst op een hoge organisatie graad en dat is meegewogen in de strafeisen.